logo

harmonia-logo

Kodály Zoltán Regionális Népdalverseny Érsekújváron

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2011. március 28.

Kodály Zoltán Regionális Népdalverseny Érsekújváron

 
   Az idénimmár 42. alkalommal rendezték meg Érsekújváron a Czuczor Gergely Irodalmi és Kulturális Napokat. A rendezvénysorozat keretében egész március hónapban színes programok várták az érdeklődőket:
- Jókai Anna költőnő irodalmi estje
- Sidó Zoltán: A szülőföld és tájai c. kiállítása
- emlékünnepély az 1848-49-es szabadságharc tiszteletére
- Miresz Tibor beszélt a Szent Koronáról
- Csizmadia Béla: A klasszikus csillagászat elemi módszerei c. előadása
- borkóstoló
- országos történelmi vetélkedő
- az Érsekújvári Csemadok Zenés Színpadának nótaestje
 
 
   A rendezvénysorozat zárásaként 2011. március 28-án 9 órától került megrendezésre a Kodály Zoltán nevét viselő Járási Népdalverseny, melyet óvodások és alapiskolások számára hirdettek meg. A versenynek idén is az Érsekújvári Csemadok adott otthont. Társrendezőként a Czuczor Gergely Alapiskola segítette a Csemadok Érsekújvári Alapszervezete munkáját.
 
  Az esemény reggelén mintegy 70 kisebb és nagyobb izgatott gyermek lepte el a Csemadok nagytermét. A bemutató korosztályonként zajlott, a legkisebbektől kezdve a nagyobbacskákon át egészen a legnagyobbakig, a végzősökig. A tanulók osztályonként mutatták be éneklési készségüket a szakértő zsűri, és a gyermekeket elkísérő tanítók, szülők előtt.
   A háromtagú zsűri között foglalt helyet Szombath Károly, az Ógyallai Művészeti Alapiskola igazgatóhelyettese, hegedű- és blockflöte-szakos zenetanár, valamint Kazán József karnagy, zenepedagógus, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának egykori tagja.
 
   Naszvadról, a Magyar Tanítási Nyelvű Iskolából három kislány érkezett a tavalyról már jól ismert helyszínre: Bánházi Dóra (5. osztály), Pastorek Veronika (4. osztály). Idén első alkalommal mutatkozott be Szűcs Mónika 2. osztályos tanuló.
 
A lányok mind nagyon szép eredményeket értek el.
 
II. kategória: Szűcs Mónika – aranysávos
III. kategória:  Pastorek Veronika – aranysávos, a zsűri dicséretével
IV. kategória: Bánházi Dóra – aranysávos, a zsűri dicséretével
 
A lányok felkészítő tanárai Szalma Veronika, Desat Andrea és Bedecs Ilona voltak.
   Szűcs Mónika a kategóriájában kötelező dal mellett az „Erdő, erdő, erdő…” kezdetű dalt énekelte. Az iskolai zenefoglalkozásokon túl zongorázni is tanul Naszvadon Miska bácsitól, Kollár Mihálytól. Pastorek Veronika választott dala a „Megyen már a hajnalcsillag…” volt. Ő az ógyallai Művészeti Alapiskolában tanul zongorázni és énekelni.
   A IV. kategóriában a kötelező dal a „Kossuth lova megérdemli a zabot…” kezdetű moldvai dal volt, megemlékezve az 1848-as forradalom kitörésének évfordulójára. Dórika az ünnepi dal mellé egy másik, ugyancsak moldvai dalt választott: „Érik, érik a cseresznye…” Ezt a dalt a tavalyi naszvadi Népdalest alkalmából tanulta, aholis a Búzavirág Éneklőcsoporttal és a Pettyem Gyermek Néptáncegyüttes tagjaival közösen énekelték a műsor záróképében.
A dal azóta mindannyiunk kedvence lett. Ezt a vonzódást a zsűri is észrevette és értékelte díjazásában.
 
A kislányok nagyon szépek voltak a népviseletben. Az esztétikai élményen túl az is melengette a felnőttek szívét, milyen jó, hogy dédanyáik örökségét a mai gyermekek is éltetik tovább.
 
                                                                                                                                                                                                                   LILI
 
 
Az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola honlapjának Fotógalériájában néhány fénykép látható például a háromtagú zsűriről (10. kép), valamint Pastorek Veronikáról (2. kép) is. :-)

  


 

Utoljára frissítve (2011 május 12., csütörtök 11:49) 2011 május 11., szerda 07:52