logo

harmonia-logo

A magyar költészet napja

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2024. április 18.

A magyar költészet napja

A Csemadok Naszvadi Alapszervezete mellett működő Mécsvirág Irodalmi Kör tagjai, mint minden évben idén is megünnepelték a magyar költészet napját. 

1964-ben József Attila születésnapját, április 11-ét határozták meg a magyar költészet napjának megünneplésére. Azóta a magyarság az anyaországban és a határon kívül élők is ezen a napon ünnepelnek csodás anyanyelvünkön íródott versekkel. A magyar nyelv gazdagsága, változatosság, dallamossága különösen alkalmas a költői gondolatok megfogalmazására. 

Az irodalmi kör tagjai április 18-án a Kultúrközpont kamaratermében 18.00 órai kezdettel álltak közönség elé a gondosan kiválasztott versekből összeállított irodalmi estükkel. Az ünnepi műsorban természetesen József Attila egyik verse is elhangzott, de további nagy, klasszikus költőink versei mellett felvidéki és kortárs költők verseit is hallhatta az érdeklődő közönség. Német Gyula, Naszvad szülöttjének egyik verse is bekerült a műsorba. 

A versek előadói: Déži Rebeka, Szlávik Gyöngyi, Asztalos Mária, Petró Teréz, Simonics Tímea, Bódis Irén, Balogh Rebeka, Mátyus Mária, Csontos Erzsébet, Patasi Mária, Pém Bódis Aurélia és Hengerics Márta tomácsolásában hallhatták a költeményeket. Ady Endre, Mécs László, Szabó Lőrinc, Kulcsár Tibor, Weöres Sándor, Reményik Sándor, Gál Sándor, Kun Magdolna, Várnai Zseni, Lackfi János egy-egy versét. 

Az Ógyallai Művészeti Alapiskola ének szakos tanulói, akikre mindig lehet számítani: Szighart Anna, Bencsik Alíz, Szőke Ella, Tóth Hanna, Bencsik Bernadett ismét csodálatos dalokkal színesítették az ünnepi műsort. Énektanárnőjük Varga Bach Helga B. Szabó Péter:Messiás című megzenésített versét adta elő mindenki örömére, ami méltó befejezése volt az estnek.

A szívet, lelket melengető, megható, elgondoltató versek szemmel láthatóan megérintették a verskedvelőket, akik az előadás végén szavakba öntve fejezték ki tetszésüket. Az Irodalmi kör tagjainak ezzel újabb lendületet, önbizalmat adva, hogy jó úton járnak, akik megköszönve az elismerő szavakat és a tapsot elköszöntek a közönségtől.

Csontos Erzsébet 

 

 

Utoljára frissítve (1999 november 30., kedd 00:00) 2024 május 13., hétfő 12:09