logo

harmonia-logo

Aradi vértanúk emlékest

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2023. október 6.

Aradi vértanúk emlékest

            Második alkalommal került megrendezésre az „Aradi Vértanúk Emlékest“, a Csemadok előtti emlékparkban, 2023. október 6-án.

            Csodálatos napsütéses időjárás, lázas gyülekezet előzte meg a rövid megemlékezést, amelyet Csontos Erzsébet, Juhász Gyula: Vértanúink című versével nyitott meg, majd Takács Zoltán műsorvezető köszöntötte a jelenlévőket, külön figyelmet szentelve Samu Istvánra, Gúta város önkormányzati képviselőjére, az Új Egység Mozgalom elnökérel, aki az est szónokaként méltatta az aradi hősök emlékét. Ezután a csodás tehetséggel megáldott Szighardt Anna énekelte el az Aradi vértanúk balladáját.

            A követekező percekben Takács Zoltán vezetésével, rövid szerepjáték keretében idéztük meg az aradi tizenhárom utolsó pillanatait, melynek során ők maguk mondták el, mit éreztek, mit gondoltak, miután szembesültek a könyörtelen ítélettel.

            Az ítélethirdetésés a szerepjáték után Balogh Rebeka előadásában hallhattuk, Ady Endre: Október 6. című költeményét, majd közösen elénekeltük a Himnuszt. A rövid, de annál meghittebb műsor utána a Csemadok elnöke, Simonics Tibor egy kis frissítőre invitalta a szereplőket és a nézőket egyaránt, s ahogyan azt az elmúlt években már megszokhattuk, hosszú órákon keresztül vitattuk meg mindennapi problémáinkat.

  Alább, Samu István beszéde, teljes terjedelmében.

 Tisztelt emlékező Közösség!

Mielőtt mélyebben elmerülünk az aradi vértanúk emlékében, engedjék meg, hogy megosszak egy megható pillanatot, amely ma történt velem. Egy volt diákom, jelenleg Ausztriában élő munkavállaló küldött nekem egy üzenetet, amelyben közölte, hogy ma siet haza, hogy mécsesét meggyújtsa az aradi vértanúk emlékére, mert amióta teljesen idegennyelvi közegbe került értette meg milyen fontos, hogy saját közösségének kultúráját, történelmét ápolja. Ezen a pillanaton keresztül csodálkozhatunk, hiszen a fiatalember csak a húszas évei elején jár, és korábban nem tartozott az eminens diákok közé, ráadásul igazi csibész volt, vagyis mai szemmel és pedagógia tapasztalattal visszanézve igazi betyárgyerek. Talán pontosan e betyár és nem zsivány virtus miatt, kerítették hatalmába ilyen patrióta érzelmek.

Az, hogy most ilyen elkötelezett, igazán felemelő, és rávilágít arra, hogy érdemes hinni a jövő generációjában. Az ő szavaihoz kapcsolódva idéznék Kiss Ernő honvéd altábornagy, az aradi vértanú egykori szavait:

"Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és hazáé az életük."

Az aradi vértanúk emlékezetes szerepet játszottak a történelem során, de mélyebb megértésükhöz először megkell próbálnunk elképzelni azokat a vállalásokat, amelyeket vállaltak. Mit jelent az erkölcsi győzelem, és miért értékesebb az egyszerű túlerőn alapuló győzelemnél? Erre a kérdésre találhatunk választ Damjanich János utolsó szavaiban:

"Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt."

Ferenc József ifjú császár célja példátlan megtorlás volt, amelytől azt remélte, hogy örökre megtöri a magyarok lázadási szellemét és alibi "tisztasága” megőrzése érdekében bízta Haynau tábornagyra, aki csak a kivégzéseket kellett bejelentse. Az aradi vértanúk hőssé tették magukat, mert mindig készek voltak szembenézni a halállal.

Az aradi vértanúk nevénél legtöbben a 13 katonára gondolnak, akiket 1849. október 6-án, Aradon végeztek ki, de hálás szívvel kell emlékeznünk mind a 17 aradi vértanúra! Az első kivégzés már 1849. augusztus 22-én történt Aradon, és az utolsó 1850. február 19-én. Az elrettentés megtörtént, de az aradi vértanúk méltó végtisztességéig rögös út vezetett. Sokuknak az út a jelen legismeretlen sírhelyekig tartott, és csak a legutolsó években sikerült őket méltóan eltemetni.

Végül, de nem utolsósorban, nézzünk szembe a jelenünkkel és az aktuális kihívásokkal. Az aradi vértanúk emlékezete nemcsak múltunk része, hanem ma is üzen valamit számunkra. Aktuálisan a felvidéki magyarság szembesül olyan kihívásokkal, mint a politikai képviselet hiánya és a jogainak szűkítése. Az aradi vértanúk példája azt mutatja, hogy az emberi méltóságért és a szabadságért való küzdelem sosem fejeződik be. Az üzenet, amit ma magunkkal hordozunk, az, hogy sose adjuk fel a harcot az igazság, az egyenlőségés az emberi jogokért. Az aradi vértanúk emléknapja felidézteti velünk, hogy a múlt hősei nemcsak múzeumi emlékek, hanem élő példák arra, hogy az emberi elszántság és az összefogás képes változást hozni. Legyen a mai napon emlékezésünknek és az aradi vértanúknak az a felhívása, hogy ne hagyjuk, hogy a nehézségek és az akadályok elbizonytalanítsanak minket, hanem inspiráljanak arra, hogy folytassuk a harcot a jogainkért és az egyenlőségért. Az aradi vértanúk emlékét őrizve és az ő példájukat követve tegyük meg az első lépéseket a változás felé, és tartsuk életben az emberiesség, a szabadság és az igazság eszméjét, hogy egy szebb jövő felé haladhassunk. Legyenek az aradi vértanúk emlékének örök hősei mindannyiunk számára.

Az aradi vértanúk emlékét áldottak és áldozatuk soha ne feledjük!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

(2023. 10.6-án Naszvadon és Gútán elhangzott emlékező beszéd)

Utoljára frissítve (2023 október 17., kedd 06:28) 2023 október 16., hétfő 07:57