logo

harmonia-logo

Találkozó Kisgyőrben

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2023. szeptember 30.

Találkozó Kisgyőrben

Sikeres volt a Wass Albert felolvasó maratonok szervezőinek találkozója szeptember végén a bükkaljai Kisgyőrben, a varázslatos "Faragott faluban".

 

A meghívásnak eleget téve ketten vettünk részt a találkozón a Mécsvirág Irodalmi Kör tagjai közül: Asztalos Mária és Csontos Erzsébet. A 19 évvel ezelőtt elindított felolvasó maratonok szervezői most első alkalommal találkoztak. Közelebbi, távolabbi helyszínéről érkeztek az emberek, s a sok éves internetes kapcsolattartás után végre élőben köszönthették egymást. Hegedűs Gergely András a fő szervező szeretettel üdvözölt minden résztvevőt. 17 helyszínről 41 személy vett részt. A hivatalos megnyitó után a bemutatkozáskor mindenki elmondta tapasztalatait a felolvasások szervezését illetően. A cél amiért a felolvasások annak idején elkezdődtek valójában megvalósult. A világrekord, egyszerre egy időben olvastak emberek egy közös célért, több helyszínen megvalósítva a 25 órás felolvasásokat. Wass Albert neve bekerült a köztudatba, a tankönyvekbe. A felolvasóestek idővel átalakultak irodalmi ünneppé, a lényeg, hogy magyarul olvassanak minél többen egyszerre egy időben sok- sok helyszínen. A találkozón egyöntetűen jóváhagytuk, hogy nincs megállás, folytatni kell! A személyes találkozás még jobban megerősített mindannyiunkat. Jövőre lesz a 20 éves évforduló, amit februárban az egyes helyszíneken minden közösség a maga módján ünnepli meg. 2024 június elejére beszéltük meg a Wass Albert felolvasó közösségek találkozóját, ismét Kisgyőrben.

A közös vacsora, a kötetlen beszélgetések a záróéneklés mély nyomot hagyott mindenkiben. 

A bükkaljai Kisgyőr faragott csodáit Kékedi László polgármester mutatta be, aki szintén fafaragó, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője.

Lélekemelő, erőt adó volt a találkozó, mint barátok búcsúztunk egymástól. A kisgyőrieknek köszönet a varázslatos helyszínért és a szeretetteli vendéglátásért! 

             Csontos Erzsébet 

 

 

Utoljára frissítve (2023 október 10., kedd 06:56) 2023 október 10., kedd 06:51