logo

harmonia-logo

Mécsvirág Irodalmi Kör fellépése Zsámbékon

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2023. szeptember 20.

Mécsvirág Irodalmi Kör fellépése Zsámbékon

 

A Csemadok Naszvadi Alapszervezete mellett működő Mécsvirág Irodalmi Kör tagjaival Gödöllőn és Zsámbékon állhattunk újra közönség elé Mécs László verseivel.

Premontreiek 100 éve Gödöllőn - ezen jubileum alkalmából idén tavasszal másfél évig tartó programsorozatot hirdetett meg a Premontrei Apátság. Az Iskolaközpont auditóriumában a szeptember 16-ra szervezett Czapáry - Martincsevics András Katakombák magyarja című könyvének bemutatója előtt mutattuk be Mécs László életútját és verseit. Két kis tehetséges énekesünk: Bencsik Alíz és Simonics Hanga a közönség örömére éneklésükkel színesítették az előadást.

Balogh Piusz apát, Szakmány Csaba apátsági titkár és Kovács Ágnes gödöllői levéltáros megnyitója után következett az irodalmi előadás, majd a könyvbemutató. Sok új ismerettel gazdagodtunk, eddig ismeretlen részletekről hallhattunk Mécs László megfigyeléséről, bebörtönzéséről. Czapáry úrnak is elnyerte tetszését a párosítás: az előadásunk és az Ő könyvbemutatója.

      Zsámbékon a Keresztelő Szent János Iskolaközpontban szeptember 20-án az Ars Sacra Fesztivál keretén belül került sor 11.00 órai kezdettel a Mécsvilág című kiállítás megnyitójára, melyet Kovács Ágnes gödöllői levéltáros állított össze. Az ő kérésére adtuk elő a megnyitón a Vadócba rózsát oltok... című irodalmi összeállításunkat az iskolaközpont kápolnájában. A gimnazistákból és tanáraikból álló közönség a meghitt környezetben érdeklődve hallgatta a verseket, Hanga és Alíz énekét.

Délután az iskolaközpont igazgatóhelyettese Holnapy D. Márton atya, premontrei szerzetes elkalauzolt minket Zsámbék nevezetességéhez a romtemplomhoz. Lenyűgözően beszélt a templomról a kezdetektől egészen mostanáig. A XIII. század elején épült a premontreiek egykori prépostsági temploma egy korábbi egyhajós templom alapfalaira. Később a pálosoké lett, akik átépítették. 1763 - ban földrengés következtében omlott össze. A többszöri állapotmegőrző munkálatok eredménye, hogy ebben a formájában látható, megcsodálható. 

Ezek után átsétáltunk a premontrei nővérek által működtetett iskolába technikumba, ahol különböző szakmákat tanulhatnak a diákok. Ágnes nővér készséggel mesélt az iskolaalapítás kezdeti nehézségeiről, szerteágazó tevékenységükről a tanításon kívül. Minden hétvégén ételt osztanak a rászorulóknak. Az önzetlen  segítség csakis ilyen alázatossággal végezhető. Zsámbékon a premontrei nővérek jelenléte, szeretete, alázatos munkája biztonságot nyújt a nehéz sorban élőknek, úgy gyerekeknek, mint időseknek. Ágnes nővért hallgatva megéreztük a hit erejét.

 

Csontos Erzsébet 

 

 

 

Utoljára frissítve (2023 október 16., hétfő 06:32) 2023 szeptember 25., hétfő 13:39