logo

harmonia-logo

Határtalan nyári gyermektánctábor

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2020. július 27-29.

Határtalan nyári gyermektánctábor

A karantén alatt a legjobb barátnőmmel, Julcsival pont arról beszéltünk, nekünk milyen sokat adtak a nyári néptánctáborok, függetlenül, hogy az épp Naszvadon vagy Nagyigmándon volt, és mennyire sajnáljuk, hogy az utóbbi években valahogy elmaradoztak.

Egy olyan kósza ötletünk támadt, miért is ne éleszthetnénk újra ezt a szokást, s mivel egyre jobban beleéltük magunkat, elhatároztuk, hogy sok év kihagyása után idén megrendezzük a Határtalan néptánctábort. Mivel még csak gyerekcipőben járt az egész, a ,,határtalan´´ megnevezés nem igen passzolt, mivel egyelőre csak naszvadi gyerekekben gondolkodtunk, de végülis az oktatók nagyigmándiak, így a név is maradt. Sok-sok hajnalig tartó tervezgetés után kész is lett a tábor vázlata, s a Csemadok vezetőségének a segítségével sikerült is mindent megvalósítanunk. Június végén meghirdettük a tábort, s feszülten vártuk a jelentkezőket. Legnagyobb meglepetésünkre, szinte a Pettyem néptánccsoport minden tagja jelentkezett, ami összesen 39 gyereket jelentett. Nagyon izgultunk, hogy minden rendben legyen, de végül minden jól sikerült, és mások nevében nem beszélhetek, de én személy szerint nagyon élveztem az egészet. Felnőtt felügyeletet a Pettyem néptánccsoport felnőtt tagjai biztosítottak felváltva, így ők sem maradtak ki a buliból. A táborban mind a kiscsoport, ami főleg ovisokból áll, mind a nagy csoport részt vett, persze más-más programokkal. A kicsiknek 2 napos volt a tábor, a nagyoknak már 3, s ők ott is aludtak. Minden nap volt 2-2 óra tánctanulás, de a kicsikkel kincset kerestünk, népviseletes puzzlet raktunk ki, új játékokat tanultunk, míg a nagyok különféle kvízeken vettek részt, melyben a tájegységekkel ismerkedtek meg jobban, esetleg a faluban kerestek olyan részleteket, amikre eddig nem is biztos, hogy felfigyeltek. Első nap a kézműves foglalkozásokon volt a sor, lehetett agyagozni, sústyázni, szőni, míg a második nap a sütésen volt a hangsúly: mindenki készített magának egy kis pizzát, amit aztán meg is ettünk. Az utolsó napon a nagy csoporttal egy biciklitúrán vettünk részt a Berekben, ami kissé kifárasztott bennünket, de a Csemadokban ránk váró hideg fagyi kárpótolt érte. A tábornapok végén az ottalvóknak még volt egy kis filmvetítés pattogatott kukoricával, majd következett a hosszan elhúzódó takarodó.

Most, mint nem táborozó, kicsit más érzés volt a tábor, s fura érzés volt, hogy most nem mind legkisebbek, hanem mind legnagyobbak veszünk részt rajta. Szerintem a csoportoknak sokat adott, jobban összekovácsolódtak, és rengetek új élménnyel gazdagodtunk, beleértve a kicsik aranyos beszólásait és a vicces szituációkat is. Sok pozitív visszajelzést kaptunk, úgy tervezzük, jövőre is megszervezzük, egy kicsit kibővítve, és a táborozóktól érkező új ötletekkel gazdagítva. Örömmel várjuk az új jelentkezőket, és reméljük, hogy ezzel újraélesztettük a szokást, miszerint minden évben szervezünk egy néptánctábort.

Simonics Réka

Utoljára frissítve (2020 augusztus 20., csütörtök 09:14) 2020 augusztus 20., csütörtök 09:06