logo

harmonia-logo

Baráti találkozás B. Szabó Péterrel

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2020. júlis 25.

Baráti találkozás B. Szabó Péterrel

Július 25-re vacsorára hívta a SZEDER kisvendéglőbe B. Szabó Péter barátait, ismerőseit és a Mécsvirág Irodalmi Kör tagjait, akik gondoltak rá és imádkoztak érte a tél folyamán, hogy betegségéből mielőbb felépüljön.

 Az imák és a sok-sok pozitív energia célt ért, meggyógyult, visszanyerte életkedvét, energiáját, lendületességét. A meghívottak között ott volt: Molnár Zoltán polgármester feleségével, Simonics Tibor a Naszvadi Csemadok elnöke feleségével, Boráros Imre Kossuth-díjas színművész és felesége Petrécs Anna színművésznő. Tóth Teréz nyugalmazott pedagógus – Péter egykori osztályfőnöknője - is nagy örömmel tett eleget a meghívásnak, aki lánya Tóth Erika kiséretében érkezett.

       B. Szabó Péter bevezetőjében mindenkinek megköszönte, hogy elfogadták a meghívást és jelenlétükkel megtisztelték őt. Boráros Imre és az irodalmi kör tagjaiból néhányan versekkel kedveskedtek Péternek. Elénekeltük a Felvidéki himnuszt, kedvességből ketten felöltöztünk naszvadi népviseletbe. Az irodalmi kör tagjai Déži Gyula fafaragó egyik alkotásával ajándékozta meg Pétert, amit nagy örömmel vett át.

       A gulyás és a palacsinta elfogyasztása után jóízű beszélgetésekre került sor. Péter megosztotta velünk gyerekkori élményeit Hamusadból, ahol felnőtt, a Vág partján. Írni, olvasni a kingyesi, tanyasi kisiskolában tanult meg, majd később az alapiskolát Naszvadon folytatta, ahol hamar megmutatkozott sokrétű tehetsége. Tóth Teréz is büszkén mesélt egykori szorgos tanítványáról, akihez már akkor közel állt a magyar irodalom, a versek. Középiskolai tanulmányait Komáromban végezte, ott érettségizett. Boráros Imrével megemlékeztek közös tanár ismerőseikről, a diákévekről.

B. Szabó Péter 1968 óta Svajcban él, de szíve mélyén megmaradt naszvadinak. Mindig szivesen tér vissza, amióta megteheti. A felsőfokú végzettségett már ott szerezte meg, nyelveket is tanult, 7 nyelven beszél. Külhonban sokat tett a magyarokért a magyar kultúráért. Több könyve, számtalan cikke jelent meg, verseket is írt és ír a mai napig. Új könyvéről is beszélt, ami feltehetően a közeljövőben jelenik meg, és azt szeretné, ha a könyvbemutatóra Naszvadon kerülne sor.

       A Csemadok számára újabb könyvadományt hozott, amit hálásan köszönünk. Az irodalmi kör tevékenységét figyelemmel kiséri, támogatta a múltban és szándékában áll támogatni a jövőben is. Vannak emberek, akiknek el kell hagyniuk az országot, hazájukat azért, hogy a távolból többet tudjanak tenni a nemzetért a szülőföldért. Péter is azok közé tartozik, ugyanis ha itthon marad, akkor a hatóság által korlátozva lett volna. A beszélgetések során kifejtette, hogy nem honvágya van, hanem hazaszeretete. Nem azért távozott külföldre, hogy ott beolvadjon. A hasonlóan gondolkodókkal megalapították a SKMMSz-t (Svajci Keresztény Magyar Munkavállalók Szövetsége). A céljuk az volt, hogy megmaradjanak magyarnak idegenben is. Rengeteg könyvet jelentettek meg, kultúrális eseményeket szerveztek a magyaroknak. Pár éve a DUNA TV-ben portréfilmet láthattunk Péterről. Büszkék vagyunk rá, kívánjuk,hogy egészsége jól szolgáljon és még sokszor találkozhassunk a jövőben.

Csontos Erzsébet

 

Utoljára frissítve (2020 augusztus 10., hétfő 13:03) 2020 augusztus 10., hétfő 12:51