logo

harmonia-logo

Farsangfarka 2020

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2020. február 15.

Farsangfarka 2020

     Hát újra megcsináltuk. Hogy mit. Hát az idén ismét feldolgoztunk az apám szerint egy hatlamas „bálót” (aki nem tudná-disznót). Azt is elárulom, hogy mi kell hozzá.

    Természetesen először is a „báló”, vagyis disznó. Mikor ez megvolt, jött a szervezés, egyeztetés az ölővel, a hozzávalók bebiztosítása, a feladatok elosztása és sok-sok szorgos kéz. Február 15-ének hajnalán, találkozó a Csemadok hátsó bejáratánál. Katlanok elkészítve, a víz melegszik, lehet menni a malacért. A tavalyi évvel ellentétben, az idén a pörzsölés és a porciózás is a helyszínen történt. Aztán ment minden mint a karikacsapás. Mindenki tudta és értette a dolgát, sorban készültek az ételek. Kezdve a sült vérrel, folytatva a vese-velős tojásos ínyencséggel, s mindehhez természetesen hazai savanyúság dukált. Mire a vendégek jöttek elkészült a pecsenye, a katlanban a toros káposzta, megfőtt a finom orjaleves. Hurka, kolbász délutánra feltöltve, sülés közben finom illatokat árasztva. Estére megérkeztek a Régi csibészek, a hangulat fokozódott, aki nem netán rosszul érezte magát, hát vessen magára, mert a jókedvhez minden adott volt.

A vegetariánusok sem maradtak étlen, a farsang jelképe a fánk, bőven volt választék abból is. Asszonyaink sütöttek szalagosat lekvárral, csörögét, minden formájút, de aki az édeset nem szereti pogácsából is volt választék bőven, kedvére válogathatott mindenki.

     Végszóként elmondhatjuk, az idei farsangot is méltóképpen megünnepeltük, s hogy a következő évben hogy s mint lesz, az legyen a jovő titka.

                                                                                                                                                   GM

Utoljára frissítve (2020 március 01., vasárnap 19:17) 2020 március 01., vasárnap 16:54