logo

harmonia-logo

XXII. Mécs László Szabadegyetem

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2019. július 8-14.

XXII. Mécs László Szabadegyetem 

 

A Naszvadi Csemadok Alapszervezet mellett működő Mécsvirág Irodalmi Kör tagjainak nagy megtiszteltetésben volt része július elején. Meghívást kaptak a XXII. Mécs László Szabadegyetemre, ahol bemutathatták Mécs László verseiből összeállított műsorukat a rendezvény második napján július 9-én délután.

   Hétfőn, július 8-án, 10.00-kor nagy várakozással indult útnak a csoport. A közel 5 órás utazás fáradalmait feledtette a csodálatos gömöri táj látványa. A jászói Autokemping ad otthont minden évben a rendezvénynek, ahol megérkezéskor Mihályi Molnár László, író, költő, publicista, a Csemadok Kassa-Környéke Területi Választmány alelnöke és Zborai Imre a Csemadok Kassa-Környéke Területi Választmány titkára, a két fő szervező fogadta és szivélyesen üdvözölte az irodalmi kör tagjait. A szálláshelyek elfoglalása után következett az ünnepélyes megnyitó, gazdag programmal. A rendezvényt Csoltó Jenő a Csemadok Kassa-Környéke Területi választmány elnöke nyitotta meg. Az ünnepi beszédeket követően: versmondók, énekesek, zenészek következtek. A vacsora után Vadkerti- Zsapka-Sipos trió szórakoztatta a közönséget, jó hangutatot teremtve, amit egy kis eső sem tudott megzavarni.

      A koncert után a Bükkaljai Szent Márton Lovagrend bemutatkozó borkóstolója következett, Daragó Károly bogácsi borlovaggal, a Szent Márton Borrend nagymesterével, a Pro Vino Érdemrend kitüntetettjével, énektanárral és barátjával a restei származású Dobos Lászlóval. A jó borok mellé odaillő dalok is elhangzottak Daragó Károly előadásában, harmonika kisérettel. A borokat kóstolgatva ismerkedtek egymással a vendégek, szereplők, táborlakók, szervezők, majd közös éneklés után lassan aludni tértek az emberek.

     Reggel Daragó Károly a házikók közt járva tárogató hangjával ébresztette a táborlakókat, és tette ezt minden reggel a hét folyamán. Kedden délelőtt Mihályi Molnár László nyitotta meg „II. Rákóczi Ferencről, Magyarország hőséről” című vándorkiállítást, majd következett az ő előadása II. Rákóczi Ferenc fejedelem életéről és szabadságharcáról. Nagy figyelemmel követte minden jelenlévő a fantasztikus, részletes előadást a magyar történelem egyik legjelentősebb egyéniségéről, aki példát mutatott becsületességből és önfeláldozásból. Ezután következett Köteles László a Csemadok országos alelnökének előadása a Csemadokról a megalakulástól napjainkig." Csemadok 70 című vándorkiállítás anyaga is látható volt. Az előadások végeztével kötetlen beszélgetésekre is sor került, így az irodalmi kör tagjai is beszélhettek a naszvadi alapszervezet széleskörű munkájáról.

     Az előadások után feltöltődve készülhettünk a délutáni fellépésre. Az előadás előtt Mihályi Molnár László mutatta be a Mécsvirág Irodalmi Kört a közönségnek. A szabadegyetem névadója Mécs László a jászói apátsági templomban volt pappá szentelve 1918-ban, azért került sor 22 évvel ezelőtt a név felvételére. A közönség nagyra értékelte a méltatlanul mellőzött papköltő életútját és költészetét bemutató műsort a Mécsvirág Irodalmi Kör tagjainak előadásában. A versek előadói: Vecsey Lajos, Asztalos Mária, Szlávik Gyöngyi, Mátyus Mária, Szabó Veronika, Kajan Kornélia, Csontos Erzsébet, Hengerics Márta, Déži Rebeka, Bódis Irén, Pém Bódis Aurélia és Patasi Mária voltak. A versek közti énekek előadója Lalák Anna, Becse Szabó Ilona tanítványa, aki csodálatos énekhangjával meghódította a közönség szívét.

       Az előadás után néhány percnyi felocsúdás,a taps és a gratulációk fogadása után átvonultunk az apátsági templomba, ahol Meister Éva erdélyi származású színművésznő, a Magyar Kultúra Lovagja, a Magyar Művészetért Ex Libris-díjas művészeti vezető, rendező „Ima Magyarországért!" című önálló műsorát csodálhattuk meg. Imák, fohászok hangzottak el a nemzetért, ősidőktől napjainkig, énekben, versben. A Művésznő az elismeréseket áldozatos munkájáért kapta, amit már négy évtizeden át a nemzetért tesz. Az előadás után Meister Éva művésznő közvetlenül fogadta a gratulációkat és szívesen fényképezkedett az irodalmi kör tagjaival is és dedikálta az eddig megjelent hanghordozóit.

Vacsora után következett Prof. dr. Nógrádi György, külpolitikai és biztonságpolitikai szakértő a Budapesti Corvinus Egyetem Védelem és Biztonságpolitikai Kutatóközpontjának vezetőjének előadása. Rendkívüli előadásmódja, magas szintű tudása a hallgatók és a TV nézők előtt sem ismeretlen. Szívesen válaszolt a hallgatóság kérdéseire, mindenki kimerítő válasz kapott a feltett kérdésre. Mindezek után a Jászói Csemadok elnöke Kázsmér László vendégül látta a szereplőket és az az este érkezett küldöttséget Erdélyből, Csíkszentimréről, akikkel módunkban állt megismerkedni.

       Szerda délelőtt az irodalmi kör tagjai lemondva a 100 éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadarról szóló előadásról, ellátogattak a Debrőd határában lévő Szent László-forráshoz és növénytemplomhoz, ahol együtt imádkoztak és egyházi énekeket énekeltek. Megcsodálták a lenyűgöző dombos tájat, megkóstolták a forrás hűs vizét Ebéd után következett egy gyors látogatás az apátsági templomban tárlatvezetéssel.

         A barlanglátogatást sem szerettük volna kihagyni, így 14.00-kor már a barlang bejáratánál várakoztunk a táborozókkal együtt, ez is a program része volt. A Jászói-barlang a Szlovák-karszt Nemzeti Park legjelentősebb barlangjai közé tartozik. Gazdag cseppkődíszítéseiről, érdekes sziklaalakzatairól, fajtagazdag denevéreiről ismert. A Szlovák és Aggteleki-karszt barlangvilága részeként a világ természeti örökségének a jegyzékébe is bekerült. A barlanglátogatás lenyűgöző élménye után búcsút vettünk Jászótól, a szabadegyetem szervezőitől, Mihályi Molnár Lászlótól, Zborai Imrétől (akinek a képeket köszönhetjük) megköszönve a meghívást, a lehetőséget a fellépésre, a vendéglátást, a törődést az ott töltött idő alatt. Elbúcsúztunk barátainktól, ismerőseinktől, akiket a rövid ottlét alatt ismertünk meg. Dunajszky Gézának telefonon köszöntük meg, hogy a szervezők figyelmébe ajánlotta a Mécsvirág Irodalmi Kör „Vadócba rózsát oltok..." című műsorát. Vele sajnos nem találkoztunk, mert ő csak a hétvégére érkezett Jászóra előadást tartani.

         Élményekben gazdagon és lelkiekben feltöltődve érkeztünk haza Jászóról, annak reményében, hogy nem utoljára jártunk ott. Csemadok elnökünknek Simonics Tibornak külön köszönjük, hogy lehetővé tette az irodalmi kör útját Jászóra.

                         Csontos Erzsébet

 

Utoljára frissítve (2019 július 30., kedd 13:44) 2019 július 30., kedd 13:37