logo

harmonia-logo

70 éves a Csemadok

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2019. május 25.

70 éves a Csemadok

A Naszvadi lakodalmas, avagy mert az értékeinket ápolnunk kell!

70 éves a Naszvadi Csemadok

„Az értékeket nem a munka, hanem az emberek nyújtják.‟

 

A naszvadi lakodalmak menetét először Szombath Antal volt naszvadi tanító vetette papírra 1938-ban. Ennek alapján 1970ben Ledniczky Józseknek köszönhetően került színpadra a Naszvadi lakodalmas. Mai napig a naszvadiak között a legsikeresebb színpadi előadás. Átütő nemzetközi sikert a naszvadi származású, 1947-ben Császártöltésre kitelepített Maráz Lászlónak köszönheti, aki akkoriban a magyar rádióban dramaturgként és hangjátékszerzőként dolgozott, és 1976-ban Csávolyon a teljes naszvadi szereplőgárdájának közreműködésével hangrögzítette az előadást. Ez a hangfelvétel adta az alapját a Megbékélés című rádiójátékának, mellyel 1976-ban Bolognában a nemzetközi hangjáték fesztiválon elnyerte a rendezvény Prix Italia különdíját. A naszvadi Csemadok a 80-as évek második felében újrajátszotta a lakodalmast, olyan magyarországi településeken is mind Bácsbokod, Kiskőrös vagy Felsőszentiván.

Az idei év elején a naszvadi CSEMADOK alapszervezetének újdonsült elnöke, Simonics Tibor azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy 30 év után fel szeretné újítani és színpadra vinni a Naszvadi lakodalmas c. színapadi darabot. A kezdeti szervezési nehézségek után sikerült egy tető alá hozni az első próbát, amelyen nagy számban jelentek meg a későbbi szereplők, valamint az érdeklődők. Az egyes szerepek kiosztása után a februári hónaptól heti egy alkalommal találkozott a csapat. A próbák során egy kis frissítő mellett egyre jobban összeszokott a társaság, ezáltal igazán családias és jó hangulatot teremtve a naszvadi Csemadok klubhelységében. Az olvasópróbákkal párhuzamosan a márciusi hónapban elkezdődtek a színpadi próbák is Simonics Tibor vezetésével. Itt már teljes létszámban, a naszvadi Csemadok mellett működő Búzavirág éneklőcsoporttal és a zenészekkel kiegészülve vették kezdetüket a próbák, amelyek egyre csak jobban és jobban sikerültek. A bíztató kezdés után a próbák során olykor-olykor felmerültek problémák és megoldandó feladatok, de az efféle nehézségeket sikerült közös erővel orvosolnunk és megoldanunk. Nagy segítséget jelentett számunkra, hogy a színjátszócsoportunk két tagja a 30 évvel ezelőtti előadáson is szerephez jutott. Továbbá köszönet azoknak is, akik a színpadi próbák alatt segítettek a darab esetleges hibáinak javításán!

A „nagy napra‟, azaz a felújított Naszvadi lakodalmas premierjére 2019. május 25-én került sor a naszvadi művelődési házban. Az előadás szereplőgárdájának gerincét a Búzavirág éneklőcsoport és a Pettyem néptánccsoport tagjai alkották, a 2 éves Olivértől egészen a 78 éves Vili bácsiig. A műsort megelőzően megtörtént a fényképezkedés is, amelynek a helyi tájház adott otthont. Az előadásra a díszvendégeken kívül meghívót kaptak azok a volt naszvadi lakosok és azok leszármazottai is, akiket erőszakkal telepítettek ki szülőfalujukból a második világháborút követő lakosságcseréket következtében. Az előadás megkezdése előtt a helyi Csemadok alapszervezetének elnöke és a falu polgármestere köszöntötték a jelenlévőket, majd átadásra kerültek a szervezet díjai. Ezt követően elkezdődött az előadás, amelyben megelevenedtek a régi lakodalmak egyes jelenetei, valamint felcsendültek a régi naszvadi lakodalmas nóták is. A bő másfél órás előadást szűnni nem akaró vastaps fogadta, amelyet a szereplők egy régi naszvadi énekkel háláltak meg. A műsort követően a Csemadok klubhelységében frissítők és finom vacsora várta a vendégeket, amelyet kötetlen beszélgetés és nótázás követett.

Takács Tamás (a vőlegény)

 

https://www.bumm.sk/kultura/2019/05/28/telt-haz-elott-jatszottak-ujra-a-naszvadi-lakodalmast

https://ma7.sk/tajaink/harminc-ev-utan-ismet-bemutatjak-a-naszvadi-lakodalmast

https://felvidek.ma/2019/06/harminc-ev-utan-ismet-bemutattak-a-naszvadi-lakodalmast/

 

Utoljára frissítve (2019 június 16., vasárnap 18:53) 2019 május 30., csütörtök 09:42