logo

harmonia-logo

XV. Országos Citeratalálkozó

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2013. október 26.

XV. Országos Citeratalálkozó

 

Naszvad sok citerása, a kicsiktől kezdve egész az éltesebb korúakig nagy izgalommal várta október 26-át. Erre a napra tűzték ki ugyanis az idei évben az Országos Citeratalálkozó időpontját. Az idén a Csemadok Szímői Alapszervezete vállalta magára a szervezés feladatát. A társrendező, mint minden évben, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet volt.

Egy remek hangulatú délutánon vettünk részt. 19 együttes mutatta be a műsorát, átfogó képet adva a Szlovákiában működő citeramozgalomról. Naszvad mindhárom jelenleg működő – a különböző korosztályokat felölelő – citeraegyüttese részt vett a találkozón, mindegyik igen eredményesen. A Viza citerazenekar nagy közönségsikert aratott, a Sústya citerazenekar a zsűri elismerését nyerte el. A Kis-Viza munkájához pedig más csoportoktól érkezett gratuláció. A barátságok ápolása mellett arra is jó a találkozó, hogy más együttesek szakmai munkájába is bepillantást nyerhetünk. A Nagyabonyi citerazenekar nagyon szép, kidolgozott műsort mutatott be. Túlzás nélkül mondhatom, a csoport néhány év alatt az élmezőnybe küzdötte fel magát.

 Az idén a vándorserleget – a hagyományokkal szakítva – az együttesvezetők közösen szavazták meg. A „szimpátiaszavazás” eredményeképpen a serleget az a Százdi Citerazenekar vihette haza, aki 1999-ben a legelső Citeratalálkozót megrendezte azzal a céllal, hogy az országban működő citeraegyüttesek megismerkedhessenek egymással. Az ötlet életre kapott, azóta minden évben más-más településen más-más citeraegyüttes vállalja a házigazda szerepét.

 - „Együttesünk megbeszélte, az idén olyan csokorral jövünk, ami a közönségnek tetszik, nem pedig a zsűrinek. Bejött…” – mondta szinte bocsánatkérően Borka László, a Százdi citerazenakar vezetője, mikor a díjat átvette. A szerény szavakat és a hangulatos muzsikát nagy tapssal üdvözölte a jobbára a fellépőkből álló közönség. Jó egészséget kívánunk a százdiaknak a munkájuk folytatásához!

A fesztivál díját, egy saját készítésű citerát idén is Szilágyi Zoltán ajánlotta fel. A hangszert a három esélyes csoport közül végül a párkányi Pengető citerazenekar kapta meg. A három esélyes között nagy örömünkre a Sústya citerazenekar is szerepelt. J Borsi Ferenc, akit zsűrizésre kért fel Huszár László, a Művelődési Intézet igazgatója, sajnálatát fejezte ki, mivel a műsorban igen kevés volt a szólista. Bátorított mindenkit, hogy a jövőben merjék egyedül is birtokba venni a színpadot.

Az ajándékok átadása után a zsűri szakmai tanácsokkal látta el a csoportok vezetőit, hogy a jövőben még színesebb, még élvezhetőbb műsorokkal tudjanak a színpadra lépni. Közben a nagyteremben a bőségesen megrakott asztalok mellett – belefáradva a beszélgetésekbe, tapasztalatcserékbe – a sok muzsikus nótázásba kezdett. Az idő későre járt, mire a Jedlik Ház utolsó lámpáját is eloltották Szímőn.

Köszönjük a létrehozóknak, Huszár Lászlónak, Balogh Lászlónak, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet munkatársainak, a szervezőknek, Szímő község Önkormányzatának, a szímői Csemadok Alapszervezet elnökének, Kantár Évának és tagságának, valamint a Csemadok érsekújvári Területi Választmányának ezt a kiváló lehetőséget, mely által a sok citeraegyüttes közösen tölthetett egy kellemes és tartalmas délutánt.

Egy kis ízelítő itt

 

LILI

 

Utoljára frissítve (2013 november 12., kedd 14:19) 2013 október 31., csütörtök 09:06