logo

harmonia-logo

"Dalolj, táncolj velünk" - Népdalest

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2011. november 12.

"Dalolj, táncolj velünk"

November, szervezetünk naptárában a népművészet hónapja. Mint már történt az évtizedeken keresztül, így ez évben megrendeztük a „Dalolj táncolj velünk“ című népdalestet, népművészeti extrádműsort.

         Hazai berkekben már megszokhattuk, hogy a tervezett 18:00 órai kezdést csúsztatni kellett, mivel a nézők az utolsó percben, vagy inkább az után érkeztek. Végül is 18:15 órakor teljes sötétségben elkezdődött a 2011-es népzenei összeállítás, amely Horsa István dudajátéka jelzett. A duda különleges hangja után, már fényáradatban, lépett színpadra műsorvezetőnk, Simonics Tímea, aki tőle megszokott minőségben végigkísérte az esti műsort. 
         A köszöntő után szervezetünk Búzavirág női éneklőcsoportja  következett, a Bíborpiros Szép Rózsa országos döntőjébe jutott dalcsokorral. A Mezőföld néptáncegyüttes, a Magyarországi Alap községből látogatott el hozzánk és mutatta be hagyományokat őrző műsorát, mondani sem kell nagy sikerrel. Őket követően Kis Richárd mondott mesét, majd a Pettyem tánccsoportunk apróságai  a „Róka róka köztetek“ című gyermekjáték összeállítást mutatta be a lelkes közönségnek. A gyermekjátékok után a citerások vették birtokba a kisszínpadot és annak ellenére, hogy nem volt teljes felállásban Viza zenekarunk nagy tapssal jutalmazta játékukat a hazai közönség. Műsorukkal nem ért véget a hazai vizeken való evezés. Citeraszóra, táncoltak a Pettyem idősebbjei a „Libegő szoknyák“ című koreográfiát bemutatva. Tánc után ismét tánc, ismét a Mezőföld néptáncegyüttes lépett színpadra, majd őket követve hallhattuk Bánházi Dóra csengő énekhangját. A nagymegyeri dalok után a Kürti Bokréta népdalkör és a szintén Kürti Hanga citerazenekar következett. Műsorukat, megérdemelten, a közönség nagy tapssal jutalmazta. Az esti műsor utolsó negyedében lépett színpadra a Délibáb néptáncegyüttes a Bécsi Banda zenekar kíséretében. A Délibáb és a nevéből már kikövetkeztethető Bécsi Banda a szomszédos Ausztriából, Bécs városából látogatott el hozzánk, meghívásunkra. Két koreográfiával készültek, az első után a műsorvezető színpadra szólította a szereplőket, a csoportok vezetőit és Dobosi Róbertet a Csemadok helyi szervezetének vezetőjét, hogy felyezze ki köszönetét a szereplők felé. Az emléklapok áttadása után a Délibáb mutatta be második koreográfiáját, majd záróműsorként a helyi Búzavirág vegyes éneklőpcsoport naszvadi nótákkal búcsúzott a közönségtől, miután vezetésükkel elénekeltünk egy közös dalt. Az esztrádműsor után a közönség megtekinthette a HMK előcsarnokában berendezett kiállítást, amelyen a nyári „Határtalan tánctábor“ - ban készült kézműves alkotásokat és a táborban készült fényképeket helyezte el a rendezőség. A Helyi Művelődési Központ által megrendezett fotókiállítást is nagy érdeklődés övezte, hiszen a legtöbb fotón családtagokat, ismerősöket véltek felfedezni a látogatók. Volt földink Nagy Lajos hagyatékából összeállított válogatás találóan kigondolt címe, a  „Múlt varázsa“ tényleg varázslatosan hatott az emberekre és itt főleg a hazaiakra gondolva.
         A szereplőknek és a rendezőségnek, továbbá a meghívott vendégeknek a Csemadok klubban folytatódott a szórakozás. A helyben megfőzött, sok – sok akadállyal megtöltött gulyásleves mindenki tetszését elnyerte, ugyanúgy, mint a szentpéteri Egri Csilagok nevű újbor. A Bécsi Bandának köszönve, még táncra is perdültek egyesek és ilyen hangulatban, még éjfélig tartott a szórakozás. A munkának csak azután ért vége, hogy vasárnap és hétfőn az aktivisták eltüntették a nyomokat, amelyek az előző estére utaltak.
         u.i.
A bejárati ajtóban állva, mikor a nézősereg hagyta el a kultúrház belső termét, nagyon sok dícsérő szó hangzott el szervezetünk felé, a legtöbb ember pozitívan értékelte munkánkat, de természetesen volt olyan is aki építő jelleggel negatívumokat tolmácsolt, amiért külön köszönet neki. Az észrevételeket a jövőbeni szervezéseknél biztosan figyelembe vesszük. Ami nekünk szervezőknek talán egy picit visszavetette jókedvünket, az, az a tény, hogy kevesebb volt a néző, mint azt az utóbbi években már megszokhattuk. Talán az esetleges ismertebb sztárvendég hiánya okozta, talán más, de mindenképpen elgondolkodtató, annak ellenére, hogy így is több mint 300 néző kísérte figyelemmel a közel 110 szereplő előadásait. A 150 perces műsort, közel 2000 előkészítő és utómunkával eltöltött óra eredményezete, köszönet ezért a szabadidejüket feláldozó segítőknek.

   

 

Utoljára frissítve (2011 december 01., csütörtök 08:44) 2011 november 18., péntek 12:18