logo

harmonia-logo

XIII. Országos Citeratalálkozó

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

 2011. november 5.

 
XIII. Országos Citeratalálkozó, Jóka
 
 
 
   Az Országos Citeratalálkozót az idén a Csemadok Művelődési Intézetének segédrendezőiként Jóka citeraegyüttesei és a Jókai Kultúrház rendezte meg. A találkozóra 19 együttes, illetve szólista jelentkezett. A házigazda Jóka a művelődési otthonában működő mindkét citerazenekarával bemutatkozott, mintegy keretet adva a műsornak. Szintén két zenekarával jelentkezett Tardoskedd, és két zenekarral vett részt a találkozón a mi alapszervezetünk is.
   Együtteseink nagy izgalommal várták a találkozót. A Viza citerazenekar tagjai azért, mert ilyenkor mindig találkozhatnak régi barátokkal, kedves zenésztársakkal, és mindig lehetőség adódik a közös muzsikálásra is. A Sústya citerazenekar pedig azért gyakorolt lelkesen, hogy bemutathassa, mit tanult a megalakulása óta eltelt egy évben.
 
   A találkozót Farkas Imre, Jóka polgármestere nyitotta meg, őt követte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Tiszakécske országgyűlési képviselője. Huszár László, a Csemadok Művelődési Intézetének igazgatója köszöntő szavai után elkezdődött a csoportok bemutatója.
 
A résztvevő csoportok, a fellépés sorrendjében:
 1. Cidrus (Jóka)
 2. Nagyabonyi citerazenekar
 3. Szíkes citerazenekar (Imely)
 4. Halimba citerások (Helemba)
 5. Zengő négyes (Tardoskedd)
 6. Pengető citerazenekar (Párkány)
 7. Dióhéj citerazenekar (Diószeg)
 8. Rimóczi Gábor (Nagycsalomja)
 9. Sarló citerazenekar (Nyárasd) és Fürge Ujjak citerazenekar (Királyrév) közös műsora
10. Leniczky Erik (Ipolybalog)
11. Buzitai citerazenekar
12. Sústya citerazenekar (Naszvad)
13. Fabotó citerazenekar (Nagykapos)
14. Ebedi citerazenekar
15. Viza citerazenekar (Naszvad)
16. Lukanényei citerazenekar
17. Százdi citerazenekar
18. Pengettyű citerazenekar (Jóka)
 
   Rendkívül érdekes volt a helyi Cidrus citerazenekar műsora, hiszen ez a zenekar felvállalja, hogy hagyományőrző együttesként még a mai időkben is azt a citerázás-módot mutatja be, ami az elmúlt évszázadban az élő gyakorlat volt. Akik 2000 előtt citera mellé álltak Naszvadon, ők ugyanígy muzsikáltak, mint a maiak Jókán. Az egész hangos citeráikat hallgatva kedves emlékek ébredtek bennünk. A bemutató záró műsorszámaként pedig láthattuk, hogy az új kor kihívásainak is igyekeznek eleget tenni a jókaiak. A fiatalokból és gyermekekből álló Pengettyű zenekar már modern hangszereken az árnyaltabb zenei lehetőségek technikáját igyekszik elsajátítani.
 
   Rendkívüli élmény volt számunkra a sok zeneileg kidolgozott műsort végighallgatni, öröm volt látni a számos zenei ötletet, geget, amikkel a csoportok az összeállításaikat egyénivé, vidámmá, szórakoztatóvá tették. Bár kivétel nélkül mindegyik színpadra kerülő produkció magyar népi dallamokat használt, a felcsendülő dalok mégis sokféle stílusban szólaltak meg. A már említett, az egykor legelterjedtebb hagyományos citerázástól elkezdve a hagyományhű citerajátékot hagyományos (zenei) eszközökkel változatossá tévő megoldásokon, és a Pribojszky-Monoki reformirányzatot követő, a vonós zenekari harmóniákat citerára átültető zenekarok műsorain keresztül egészen az angolszász keresztény dalok hangulatát idéző ritmikai felfogásokig egészen különleges megfogalmazásoknak lehettünk tanúi. A zenekarok a felvállalt missziót, hogy citerán szórakoztató zenét alkossanak, nagy odaadással teljesítették.
 
   A citerazenekarok után a Jókai Hagyományőrző Táncegyüttes lépett a színpadra, a talpuk alá Somorjáról érkezett zenészek muzsikáltak. Őket nem sokan látták, hiszen a mintegy két órás műsor után mindenki igyekezett megmozgatni a lábait. Néhányan a faluban tettek egy kis sétát, mások ismerősöket köszöntöttek, váltottak pár szót, tervezték a következő találkozást…
 
   Bár ez nem verseny, hanem találkozó, mégis sok díj került kiosztásra a délután folyamán. A zsűrinek, Borsi Ferenc vajdasági származású népzenetanárnak és Szőke Péternek, a Tisza’83 citerazenekar vezetőjének nehéz dolga volt, melyik csoportoknak ítélje oda a jutalmakat. Nagyon sok együttes mutatott be kiemelkedő programot, közülük mégis választani kellett. Végül a következő eredmény született:
 
   Lezsák Sándor a zsűri javaslata alapján Leniczky Eriknek, valamint a Dióhéj citerazenekarnak adta át ajándékát, „Molnár Imre: A citeráról mindenkinek” című könyvet, mellé egy-egy mini-citerát. Szőke Péter felajánlásában a következő csoportokból vehet részt egy-egy citerás a Lakiteleki Citeratáborban: Nagyabonyi Citerazenekar, Halimba citerások, Pengettyű citerazenekar. Huszár László a Csemadok Művelődési Intézete nevében szintén táborozási lehetőséget nyújtott át az Ebedi citerazenekar, a Viza citerazenekar és a Százdi citerazenekar egy-egy tagjának. Szilágyi Zoltán, a Cord-On Studio vezetője az idén egy saját készítésű hangszert, egy mesterciterát ajánlott fel, mellyel a tardoskeddi Zengő Négyes kezdheti meg hangszereiknek jobbra cserélését.
   A találkozó fődíja, a vándorserleg az idén Kelet-Szlovákiába, Buzitára került. Egészen biztos nem felejtik majd otthon a buzitai lányok, amikor tovább kell azt adni, hiszen a jövő évi citeratalálkozó megrendezését is a Buzitai Csemadok és a Buzitai citerazenekar vállalta el.
 
 
Gratulálunk az ügyes és szép buzitai lányoknak, és további sok sikert kívánunk!
 
 
 
LILI
 
  

 

 

 

 

Utoljára frissítve (2011 november 18., péntek 12:54) 2011 november 15., kedd 22:59