logo

harmonia-logo

Bíborpiros Szép Rózsa - Libád

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2011. október 15.

Bíborpiros Szép Rózsa

    Kétévente, éspedig minden páratlan évben mérik össze tudásukat a népdalkörök, éneklőcsoportok, szólóénekesek, néptánccsoportok és citeraeggyüttesek a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedőn. A 2011-es országos elődöntő helyszinéül ismételten Libád községet választották, melyen négy fellépő által voltunk képviselve.               A bemelegítő próbák után, körülbelül 11-órakor kezdődött el a verseny, huszonöt fellépő reszvételével. Mindjárt   első versenyzőként a naszvadi Viza citerazenekar lépett szinpadra. Szép, temperamentumos előadást láthattunk tőlük. Őket követte a szintén naszvadi fiatal tehetség, Bánházi Dórika, akit Bedecs Ilona készített fel az országos elődöntőre.

Nagy izgalommal vártuk a libádi elődöntőbe szintén bejutott Búzavirág férfi és női éneklőcsoportjaink szereplését. A női éneklőcsoport, mint mindig, most is már a kiállásával, a gyönyörű népviseletével lenyűgözte úgy a nézőket mint a zsüri tagjait egyaránt. Lélegzetvisszafojtva hallgattuk őket, olyan szépen adták elő műsorszámukat, szinte zengett az egész kultúrház amikor az aranytorkú asszonyaink szájából szólt a szép magyar dal, a magyar nóta. A zsűri is elégedett volt az asszonykórus produkciójával, mert természetesen továbbjutottak, s mint utólag megtudtuk, volt aki a mezőny legjobbjának tartotta őket. Sajnos a férfi éneklőcsoportnak ugyanez a bravúr nem sikerült, pedig ők is becsületesen felkészültek, tőlük is szép előadást láthattunk. A zsűri másképp döntött, de mi reméljük hogy legközelebb nekik is sikerül.
     A verseny befejeztével legelőször Méry Margit szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondotta , voltak akik már az ötvenes években temették ezt a műfajt, s lám a népdal ma is él, vannak művelői, követői, akik által az elkövetkező nemzedék is megismerkedhet vele, és akik szintén továbbadhatják eme örökséget.   A verseny szervezője , Huszár László minden szereplőnek   emléklapot adományozott, és ismertette a továbjutottak névsorát. Az országos elődöntő a szokásokhoz híven közös énekléssel zárult.
A továbjutottak névsora:
Pastorek Cyntia Éva                         Ógyalla               Martosi Női Népdalkör                     Martos
Százdi citeraegyüttes                        Százd                  Bukréta Hagyományőrző
Zengő négyes citerazenekar           Tardoskedd       Asszonyok Csoportja                     Ipolybalog    
Jámbor Mónika                                  Nagytúr             Ozsvald Dávid                                    Százd
Búzavirág női éneklőcsoport           Naszvad             Fehér Akác asszonykórus             Tardoskedd          
Nyitracsehi Férfi éneklőcsoport      Nyitracsehi        Nagy Csomor családi zenekar     Nagyölved
Lőrincz Sarolta                                    Ipolybalog         Őszi Rózsák                                       Helemba                                                 
                                                                                                                                                                                                                        Ria

 

 

 

Utoljára frissítve (2011 november 16., szerda 13:10) 2011 október 28., péntek 12:07