logo

harmonia-logo

Kisújfalui szüreti felvonulás

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2018. szeptember 15.

Kisújfalui szüreti felvonulás

 

         Ragyogó nyári napnak néztünk elébe szeptember 15-ének reggelén, amikor is ebéd után gyülekeztünk a Csemadok székháza előtt, hogy elutazzunk egy közeli, alig hétszáz lelket számláló kis falucskába, Kisújfalura.

           Ezen település lényegében egy hosszú utca két oldalán épült takaros házakból tevődik össze, valamint még a község részét képezi Arad és Réva nevű települések. Odaérkezésünkkor már gyülekeztek a résztvevők a falu Köbölkúthoz közelebb eső felén, hogy onnan hangos nótaszóval, élő zenével végigkísérve együtt vonuljanak egészen a Faluház udvaráig tartó útvonalon. Útközben a falu lakosai frisssítőről is gondoskodtak, aki megszomjazott finom borral, vagy ásványvízzel olthatta szomját, mellé egy kis pogácsa és kemencében sült foszlós kalács is jutott mindenkinek.

 A gyönyörűen felújítottFaluház udvarán már jávában folyt a kirakodóvásár, csakis hazai kistermelők által készített, hagyományos falusi ételeket, italokat, kézművesek termékeit lehetett megvásárolni.

 Egy kis nézelődés, kóstolgatás, felfrissülés és pihenő után kezdődött a kultúrműsor a Szabadtéri

 színpadon, ami egy kis csoda, bármelyik település megirigyelhetné eme építményt. A falu lakosai 2004 óta élvezhetik a Smidt Tamás építész tervei alapján készült és Smidt Róbert által kivitelezett épületet. A kultúrműsor a kis ovisok előadásával kezdődött, hallhattunk népmesét a helyi kisdiákok előadásában, mazsorettek táncát Köbölkútról. A község testvértelepüléséről, Budaörsről érkezett kultúrcsoport még a nézőket is megtáncoltatta. A kisújfalusi Csemadokot a Rozmaring néptánccsoport képviselte, Naszvadról a Búzavirág és a Sústya citerazenekar szórakoztatta a meglepően szép számban kilátogató közönséget. A szombati kultúrműsort a több koreográfiát is bemutató komáromi Feszty Árpád K amara Néptáncegyüttes zárta.

                                                                                                                                              GM

 

Utoljára frissítve (2018 szeptember 20., csütörtök 06:20) 2018 szeptember 20., csütörtök 06:16