logo

harmonia-logo

Zselízi Népművészeti Fesztivál

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2018. június 9.

Zselízi Népművészeti Fesztivál

   Immár 52. alkalommal rendezték meg idén az Országos Népművészeti Fesztivált, melynek néhány év után ismét Zselíz adott otthont.

A háromnapos népművészeti seregszemle tavalyelőtt költözött vissza hagyományos helyszínére, hogy a Schubert-parkban várja a néptánc-népzene szerelmeseit.

   A fesztivál mindenkori küldetése: a hagyományápolás, a különböző nemzetiségek kultúrájának tiszteletben tartása és megőrzése, mely megmaradásunk záloga és szimbóluma. Az idei év mottója: „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”.  

   Pénteken kora délutántól népművészeti csoportok sora látogatott el a város parkjába, hogy az ott felállított „ONF 52” térkompozíció előtt fényképezkedjenek. Kis séta a parkban, a kirakodóvásár kézműves és egyéb portékáinak megtekintése. Ezt követte a feszített munka, mely az ország több énekkara és népdalköre mellett a mi alapszervezetünk Búzavirág Éneklőcsoportjának tagjaira is várt. Együttesünk áprilisban jelentkezett, hogy a Fesztivál megnyitóján sokadmagunkkal elénekeljük Horváth Géza palóc népdalokból összeállított népdalcsokrát. A tanár úr igen alapos, igényes, ezt megtapasztaltuk a közös munka során.

   A megnyitó időpontjára, 19 órára érdeklődőkkel telt meg a nézőtér. Juhász Eszter a programtanács elnöke hitetlen-örömmel állapította meg: „Mintha szombat lenne, annyian vannak.”

   A szignál felcsendülése után, melyet Lakatos Róbert a fesztivál számára írt, elsőként a zselízi Franz Schubert Vegyeskar lépett színpadra. Őket egy másik környékbeli kórus, majd a magyarországi Komlói Munkáskórus követte. Felemelő, fantasztikus műsorukban népdalfeldolgozások csendültek fel többek között Bárdos Lajos, Horváth Géza tollából. Ezt követően a kórusok sorai kiegészültek a részt vevő népdalkörökkel, majd együtt zengtük el a közösen begyakorolt Palóc népdalokat. Nagyon jó volt együtt énekelni a sok aranytorkú énekessel. Bárcsak készülne a műsorról a cd-lemez, hogy emlékünk maradhatna a hangulatos estéről!

   A megnyitó után a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes és a gömöri hagyományőrzők léptek színpadra. Előadásuk után – fél órás beállást követően – a dunaszerdahelyi Csallóközi Táncegyüttes adta elő legújabb műsorát, amit Erdély legszebb táncaiból állítottak össze. A műsor színvonalas volt. A szórakozást csak kissé zavarták meg az alkonyatkor megélénkülő szúnyoghadak. Hogy ne csak a szúnyogok egyenek, éhségünket bablevessel, szomjunkat a színpad mellé kivezetett csapvízből tudtuk csillapítani.

   A rendezvény szervezői a Csemadok Országos Tanácsa és zselízi helyi alapszervezete, Zselíz önkormányzata, valamint a zselízi Tiszta Forrás Alap voltak. Velük együtt kívánjuk: fesztiváljuk a hagyományainkat továbbörökítve lelkesítő példaként, szakmai útmutatásul szolgáljon az országban meglévő amatőr csoportok számára.

Lili

Az 52. Zselízi Országos Népművészeti Fesztiválon volt szerencsém nekem is részt venni az Aranykapuk c. összeállításban. Ennek a számnak a szervezője Konkoly Annamária volt, aki a Szőttes néttáncegyüttes koreográfusa. A műsorszám azért kapta az Aranykapuk elnevezést, mert ebben a részben olyan szereplők léptek fel, akik valamilyen versenyen aranysávos minősítést értek el. Ebben a részben fellépett a Galáris népdalkör, a Csali, a Rakonca, a Pacsirta népdalkör, a Sendergő, a Borostyán, a Csallóközi nöptáncegyüttes, Saróka Bence és én. Sokan azt hiszik, hogy egy fellépés az semmi, a fellépők olyan magabiztosak, hogy pontosan tudják mit kell csinálniuk és minden rutinosan megy nekik. Hát el kell hogy szomorítsam ezeket az embereket, mert ez egy nagy tévedés. A fellépés előtt három közös próba volt, egy péntek este, amin sajnos nem tudtam részt venni, a másik szombaton reggel, a főpróbára pedig szombat délután egykor került sor. Itt nem is a produkciókat próbaltuk, hanem a közös részeket meg a váltásokat, mert ugye nem igazán voltunk összeszokva. A sok próba után a fellépésen már mindenki nyugodtabb volt. Az esős idő ellenére a nézőtér megtelt. Aki még nem járt ezen a fesztiválon ajánlom neki, mert nagyon jó buli.

Szabó Julcsi

Cikk és néhány fénykép a rendezvényről:

Egy nem mindennapi hétvége a zselízi Schubert parkban

https://parameter.sk/egy-nem-mindennapi-hetvege-zselizi-schubert-parkban

A fényképeket Révész Csillakészítette.

Utoljára frissítve (2018 július 11., szerda 10:43) 2018 június 20., szerda 06:33