logo

harmonia-logo

Felvidékiek találkozója – Felsőszentiván

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2018. június 2.

Felvidékiek találkozója  – Felsőszentiván

 

A Rákóczi Szövetség Bácskai Szervezete és a Felsőszentiváni Önkormányzat az idén is megszervezte a Felvidékiek találkozóját, melyre meghívást kapott többek közt a Csemadoknaszvad alapszervezete is.

     A meghívásnak nagyon szívesen eleget téve június 2-ának hajnalán útra keltünk, hogy immár sokadszor képviselhessük falunkat, szervezetünket, s főleg, hogy találkozhassunk felsőszentiváni és a környékbeli településekről idelátogató ismerőseinkkel. A viszontlátás öröme mindannyiunkat kellemes érzésekkel tölt el, úgy érkezünk ide, mint aki rokonlátogatásra jött, s az itteniek úgy fogadnak minket mint a távolról jött családtagokat. Terített asztal várta a csoportot, a hosszú út után bizony jólesett fogyasztani az asztalokon feltálalt hideg üditőkből, s az ebéd mint mindig, most is nagyon finom volt. Az étel elfogyasztása után elfoglaltuk szálláshelyünket, még egy rövid szieszta is belefért, így aztán újult erővel készülődhettünk a délutáni fellépésre.

 A Felvidékiek találkozója már hagyományosan a Felsőszentiváni Faluház és Közösségi Tér területén került megrendezésre. Az ünnepi köszöntő elhangzása után irodalmi összeállítás következett „Levelek a távolból- egyéni sorsok” címszó alatt, melyben visszaemlékezéseket hallgathattunk meg a kitelepítést átéltek történeteiből, és a szülőföldjükön maradottak levelezéseiből. A meghatottságtól megrendülve hallgattuk a felolvasott szavakat. Mi, akik mindezt nem a tankönyvekből, hanem mint én is, az édesanyámtól, és az idősebb emberek elbeszéléseiből hallottunk, elképzelni sem tudjuk, micsoda traumát éltek meg azok az emberek, akikkel mindez megtörtént. Mondják, az idő mindent begyógyít, s feledteti a múltat. Bocsánatkérés hivatalosan mindezért a sok szörnyűségért a mai napig nem hangzott el. Egyszer nekem valaki azt mondta, megbocsátani meglehet, de felejteni nem. Ennyi év távlatából megbocsátunk, de feledni nem feledünk. Amíg erőnk, időnk engedi találkozunk és emlékezünk Felsőszentivánon vagy bárhol ahová hívnak, volt naszvadiakkal és azok leszármazottaival, vagy bárkivel aki elfogadja barátságunkat, és szívesen találkozunk mindazokkal, akik elfogadják meghívásunkat őseik egykori szülőfalujába, Naszvadra.

                                                                                                                                               GM

 

Utoljára frissítve (2018 június 15., péntek 08:38) 2018 június 15., péntek 08:31