logo

harmonia-logo

XXIV. Nemzetközi katona- és bordalfesztivál - Abasár

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2018. május 13.

XXIV. Nemzetközi katona- és bordalfesztivál - Abasár

 

Van egy apró település a Mátra lábánál, amely szinte belesimul az őt körülvevő völgyekbe.

Ezt a települést Abasárnak hívják. Igazi magyar falu, amely már i.e. 2500 körül is lakott volt. Előbb tatárok dúlták fel a falut, aztán a törökök idején elnéptelenedett, végül a magyarok szívósságával újjáépült. Az Abasáron élők életét a honfoglalás óta meghatározza a szőlőművelés, a borkészítés, és a XIX. század elejétől az oltványkészítés. A falut félkörben ölelő Mátra, Abasár szépsége, jó bora, és a falusi turizmusba bekapcsolódott szép porták szálláshelyei ma is sok vendéget csábítanak a településre.

Ez év májusában a faluban ismét a hagyományőrzésé volt a főszerep a XXIV. Nemzetközi Katona- és Bordalfesztiválon. A jövőre negyedszázados rendezvény idén május 12-13-án került megrendezésre a már megszokott helyszínen a település szívében, az iskolaudvaron és a tornateremben. Ebben az évben is a kórusok, honvédegyüttesek, citerazenekarok, fellépései előadásai töltötték ki a két napot.

Első alkalommal kapott meghívást a fesztiválra a Csemadok mellett működő Búzavirág vegyes éneklőkórus és a Sústya citerazenekar. Bő háromórás buszozás után érkeztünk meg a festői szépségű falucskába, ahol már javában folytak az előadások. A fellépők mellett az ide látogatókat számos kísérő program és vásári forgatag várta. Többek között a Hadkiegészítő Parancsnokság toborzósátra, borvásár és nyitott pincék, kézműves kirakodó vásár, abasári rétes. A település látványosságainak megtekintésére is lehetőség volt, szervezett formában, mint a Kapásház, bolttetői feltárás, katolikus templom.

Énekeseink és a citerazenekar az Aba Sámuel általános alapiskola tornatermében felállított szinpadon léptek fel, méghozzá hatalmas sikert aratva, a közönség még repetát is kért. A fellépés végeztével körbenéztünk kicsit a vásári forgatagban, megnéztük a kiállításokat, megkóstoltuk az abasári toros káposztát, kolbászt, leöblítettük a Sár-hegy lejtőin termelt szőlőből készült finom borokkal, de akinek a sör jobban ízlett az is kedvére válogathatott a folyékony kenyérnek is nevezett nedűből.

     Utunk hazafelé vidáman telt, ismét egy jól sikerült előadást tudhatunk magunkénak, készülhetünk a következő megmérettetésre. Állunk elébe.

                                                                                                                                                   GM

Utoljára frissítve (2018 október 03., szerda 06:29) 2018 május 30., szerda 15:24