logo

harmonia-logo

Csávolyi fellépés

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2018. április 14.

Csávolyi fellépés

 

Kedves és egyben megtisztelő feladatnak tettünk eleget, amikor a Csávolyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Csávoly Község Önkormányzata, a Csávolyi Német Önkormányzat és a Rákóczi Szövetség Bácskai Szervezete meghívására, részt vettünk a Felvidékiek betelepítésének és a Svábok kitelepítésének, 70. évfordulója alkalmából rendezett kulturális rendezvényen, Csávolyon.

                Naszvad község baráti települései között már nagyon régóta szerepel Csávoly, ahová a község hivatalos képviselete mellett, ez alkalommal a Csemadok Pettyem néptánccsoportja kapott meghívást, köszönhetően, elsősorban a helyi néptánccsoportnak. Mint a szervezők összetételéből már kiderülhetett, Csávolyon 3 nemzet él békésen egymás mellett, már évszádok óta, közöttük a Bunyevácokkal, kik a horvát nemzethez tartoznak, ám saját, teljes felépítésű egyedi kultúrájukkal, Bunyevác nemzetnek vallják magukat. Egységük Csávolyon, a Csávolyi Bunyevác Kultúrkörben jut kifejezésre, ahol elsősorban a néptáncot gyakorolják legnagyobb létszámban, szinte a teljes korosztály bevonásával. A tánc, a zene, az ének, mindig is összekötő kapocs volt az emberek között, így nagyon hamar, már az első találkozások alkalmával eldőlhetett, hogy a Naszvadi táncosok és Csávoly népművészei között erős, érzelmi kapocs szövődik a két nemzetiség, kultúrájának köszönhetően. Az érzelmi kapocs talán legtisztább, legőszintébb megjelenése a mindenkori találkozások hangulata és a mindenkori búcsúzások, szavakkal ki nem fejezhető érzelmi töltete, amikor a szem sír, miközben az arc mosolyog, a szív boldog s közben kellemes fájdalommal majd meg hasad. Ezek a hatások természetesen legerősebbek a történés pillanataiban, de a találkozások időközeiben is képesek lágyan meleg érzésekkel elönteni szíveinket, ha időközönként, gondolatban, felelevenítjük az együttlétek pillanatait. Ezek az érzések tartják a lelket a kapcsolatokban, ezek az érzések vittel el bennünket ismét Csávolyra, ahol részesei lehettünk a megemlékezés pillanatainak.

                11 óra magasságában érkeztünk, a melegszívű fogadtatás után megbeszéltük a napi feladatokat, majd következett az ebéd. Ezt követően meglátogattuk a helyi múzeumot, ahol nagyon sok Naszvadra utaló jel is gazdagítja az állandó jelleggel működő tárlatot. A múzeumból a templomba vitt az út, ahol Gábor atya meglepetések sokaságával kápráztatott el bennünket. A történelmi eszmefuttatások a lexikális pontosságú esemény felsorolásoknak köszönhetően betekintést nyerhettünk Csávoly történelmébe. Mint elmondásából kiderült, a papi hivatáson túl civil foglalkozása orgonakésztő mester, s ennek köszönhetően hamar leszerelte a templom orgonájának oldalait, hogy betekintést nyerhessünk a káprázatos, a legtöbb ember számára elképezhetetlen működési rendszerbe.               Mondanom sem kell, hogy óriási érdeklődés követte a bemutatót, majd miután meghallgattunk egy orgonamuzsikát Gábor atya előadásában, útra keltünk a következő állomásra, a Községi hivatal épületébe. Az épületet a közelmúltbab újították fel, meghagyva az eredeti sváb stílusjegyeket. Hamháber Norbert Csávoly község jelenlegi polgármestere elmondása szerint, az épület ősei tulajdonát képezte. Az elmúlt rendszerben az állam kisajátította, különböző célokra azt használva, majd eljött az idő, hogy a község visszavásárolta a régi családi tulajdont és a község egyik legszebb épületévé varázsolták. Bizonyára megnyugvás és egyben tiszteletadás őseinek, hogy napjainkban nemes célokat szolgál a valamikori családi birtok. A hosszú és eseményekkel dús séta után kezdődött a kultúrműsor, ahol a helyi csoportokon túl a Csemadok Pettyen néptánccsoportja is gazdagíthatta az est hangulatát. A kultúrműsor előtt még a megemlékezés szavait hallhattuk, és megkoszorúzásra került mindkét emléktábla. A vacsora után szabad beszélgetés és tánc következett egészen késő éjszakáig. A helyi Bunyevác néptánccsoport még egy különlegességgel lepett meg bennünket és a többi jelenlévőt, ez alkalomra magyar táncokat tanultak be, amit nagy szeretettel mutattak be mindnyájunknak. A tánc után éjszakázás, majd reggeli után búcsúzás, a legközelebbi viszontlátás reményében, fájó szívvel sokáig integetve még az autóbuszból kifele.

                Az út ezzel még nem ért véget, a néptánccsoport és mi a kísérők, hazafele, még meglátogattuk a Budapest Arénát, ahol a Kárpát-medencei Néptánc találkozó zajlott éppen. Közel 5 órás nézelődés, vásárlás után indult a csapat haza, feltöltődve érzelmekkel, erővel, hogy sikeresen folytathassuk a nemzetiségünk megmaradásáért folytatott munkát.

MEGHÍVÓ

Utoljára frissítve (2018 október 03., szerda 06:35) 2018 május 09., szerda 12:58