logo

harmonia-logo

Költészet napja - Gúta

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2018. április 12.

Költészet napja - Gúta

 

Az emberi test, lélek, szellem ápolása formáihoz hozzátartozik az irodalom ( vers, próza, megzenésített vers ... ), melynek során az egyén maga választja ki , hangulatának, érzelmi állapotának megfelelő irodalmi művet, mely pozitívan hat rá.

Egy fárasztó nap után pihenteti az elmét , ellazítja a testet, energiával tölti fel, pozitív tevékenységre serkenti. Az irodalmi mű segít megérteni egy - egy hétköznapi eseményt, világszemléletet és esetenként visszaállítani az ember lelki egyensúlyát. Balzsam a léleknek, felüdülés a testnek, ha egy jó hangulatú csoportos formába elszavalt , felolvasott vagy megzenésített művet közösen elmondva, elénekelve sikerül egymás örömére előadni, bemutatni. Ilyen élménybe lehetett részünk április 11-én, 18.00 órától a Csemadok klubhelységében az irodalmi kör által megtartott költészet napja alkalmából szervezett családi hangulatú estén. A kör tagjai tetszés szerinti verseket szavalva a kedves közönséget is szavalatra bírta. Timi, Géza bácsi, Mari néni tréfás verseit a jelenlévők vastapssal jutalmazták. Bizonyíték, hogy bár korosabbak lettünk de lélekben fiatalok maradtunk. Az iskolában tanult szép vers, költemény, bölcs gondolat, úgy belénk ivódott, hogy azt idő múlásával sem felejtjük. Aki most elmulasztotta a közös elmékezést és úgy érzi szívesen forgatná vissza az idő kerekét, régen tanult verseit ami esetleg már csak foszlányokban dereng emlékezetükben, szívesen hallgatná újra, nos , egy ilyen estén előfordulhat, hogy rátalál régi kedves versére, emlékére. Kedves olvasó, amennyiben felkeltettük érdeklődését, egy év múlva jöjjön el közénk, vegyen részt az irodalmi művek meghallgatásában, előadásában, hogy így közösen emlékezzünk, ünnepeljünk majd újra a költészet napján!

Április 12-én a  Schola Privata Gutaiensis meghívásának tettünk eleget, hogy a gútai magániskola 110 diákjával eggyütt ünnepeljük meg a kötészet napját, ahol a „Mécs László est“ rövidített változatát mutattuk be a középiskolásoknak. Vendég énekesük Asztalos Luca volt , aki az egyes szavalatok között énekkel szinesítette az előadást. Műsorunk utolsó versét „ Civis romanus sum“ a helyi iskola III. osztályos növendéke, Malík László szavalta el. Mély átélléssel és szívből jövő szavalata azt is jelenti, hogy a szépirodalom nagy hatással van az ifjúságra, hisz lélegzet visszafolytva hallgatták társai majd vastapssal jutalmazták az előadást. Nagy hatást tett ránk a diákok példás viselkedése és hozzáállása a gyönyörű környezet. Dicséret illet az iskola pedagógusait akik az oktatás mellett nagy hagsúlyt fektetnek a szépre, jóra való nevelésre. Köszönet a  felejthetetlen délutánért!

                                                                   Gy. E.

Utoljára frissítve (2018 május 09., szerda 13:44) 2018 április 19., csütörtök 12:40