logo

harmonia-logo

19. Mátyás-napi Tavaszváró Néptáncfesztivál, Nagyigmánd

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2018. február 24.

19.  Mátyás-napi Tavaszváró Néptáncfesztivál, Nagyigmánd

Mátyás ünnepe és a tavasz közeledte jelentette a kapcsolatot a nép képzeletében.

Így lett a bibliai szent – Jégtörő Mátyás, mert az ő szekercéje töri meg a jeget, a tél hatalmát. Mátyás napkor mindenki örömére végre betekint a tavasz. Mátyás az, aki ha talál megtöri a jeget, ha nem talál, akkor csinál. Sok helyen úgy vélik, és a tavasz előjelét látják abban, hogy Mátyás kiossza a madarak sípjait és szűre ujjából kiereszti  a tavaszt.

          A 2018-as esztendőben, február 24-én,  mivel nem talált, hát csinált jeget Mátyás, zimankós reggelre ébredtünk. Mindez nem akadályozott meg bennünket, hogy részt vegyünk Nagyigmándon, az immáron 19. alkalommal megrendezett Mátyás-napi Néptáncfesztiválon, gondolván a sok zene, tánc, ének talán meglágyítja Mátyásunk szívét, s előbb-utóbb csak megérkezik az a várva várt tavasz.

         A Magos Művelődési Házban megrendezendő műsor Hajduné Farkas Erika Nagyigmánd  polgármesterének megnyitójával vette kezdetét.

Beszédében méltatta a népzene, a népdal fontosságát az elkövetkező nemzedék életében.

Ezután egymást követték a szereplők a színpadon, kicsik és nagyok, énekesek, táncosok, zenekarok sorjában adták elő műsoraikat, s nekünk nézőknek az volt a dolgunk, hogy gyönyörködjünk a szebbnél szebb produkciókban. Naszvadról a Búzavirág női és férfi éneklőcsoport, valamint Szabó Julcsi és a Viza citerazenekar érkezett, hogy részt vegyen ezen a fesztiválon.

Mindeközben a szorgoskezű szervezők megállás nélkül gyártották a már a fesztivál védjegyévé vált zsíroskenyeret, lakmározhatott mindenki kedvére, bőven jutott mindenkinek. Az emeleti részen játszóház várta a gyerekeket, kézművesek termékeiket kínálták eladásra.

A 19. Mátyás-napi Tavaszváró Néptáncfesztivál az idén is táncházzal zárult, a talpalávalót a fesztiválzenekar, Németh Dénes és  Zenekara szolgáltatta.

                                                                                                                                                  GM

Utoljára frissítve (2018 március 11., vasárnap 15:07) 2018 február 26., hétfő 21:38