logo

harmonia-logo

Farsangfarka 2018

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2018. február 3.

Farsangfarka 2018

 

A farsang hossza és naptári zárónapja minden évben más és más. Ezért is soroljuk a mozgó dátumú ünnepek csoportjába.

Ennek az az oka, hogy bár a farsang világi ünnep és ősi hagyományai a pogány ókorba nyúlnak, mégis keresztény egyházi ünnepekkel van szoros összefüggésben.Két egyházi ünnep közé ékelődik és azokhoz szorosan kötődik.
Nevezetesen a vízkereszt és a húsvéti nagyböjt közé. Ennek megfelelően a kezdete mindig ugyanakkor, vízkeresztkor, január 6-án van.
Ezzel szemben a zárónapja annak függvényében alakul, hogy a húsvéti nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerda éppen milyen napra esik.
Legkorábbi lehetséges zárónapja február 4-e, a legkésőbbi pedig március 10-e. 2018-ban a farsang lezárását jelző hamvazószerda például február 14-re esik, de az előző évben március 1. volt.

A februári hónapra eső „csemadokos“ feladataink egyike immár hagyományosan a farsangfarka megszervezése. Közös döntéssel, az ünneplés napjának február 2-át választottuk, főételnek maradtunk az előző évben bevált töltött káposztánál. Este hat óra után fokozatosan érkeztek énekeseink, zenészeink és a vezetőségi tagok úgyszintén. A káposzta főzésével megbízott Koleszterin Sro még a csapatok érkezése előtt megérkezett az étellel, így az elkészült takart kellemes illata átjárta a termeket, megérkezésünkkor szinte összefutott a nyál a szánkban. Nem is vártunk sokat a vacsora tálalásával,  hisz utána énekeseinket még várta az elmaradhatatlan heti próba.

Konzekvencia? Nagyon finom volt a vacsora. Süti és pogácsa is került az asztalra, ami mind egy szemig elfogyott. Leöblítettük egy kis borocskával, vagy aki akarta üdítővel. Akció kipipálva, szervezésből ismét jeles!

                                                                                                                                                         GM

Utoljára frissítve (2018 február 05., hétfő 18:21) 2018 február 05., hétfő 17:56