logo

harmonia-logo

Harmónia díj 2016

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2016. november 19.

Harmónia díj 2016

Országos szintű rendezvény alapjait raktuk le 5 évvel ezelőtt, amikor 1. alkalommal a Csemadok naszvadi alapszervezete segítségével megrendezésre került a Harmónia Szlovákiai Magyar zenei Díj, djjátadó gálája a komáromi Jókai Színházban.

Kis évfordulót ért meg a kezdeményezés, ami a naszvadi műhelyből indult és az elmúlt 5 év alatt Komáromban, Dunaszerdahelyen, Kassán, Somorján és Felvidék legkeletebbi csücskében Nagykaposon került megrendezésre, mindig a lehetőségek figyelembe vétele mellett a lehető legmagasabb színvonalon. Napjainkban már büszkeséggel álljthatjuk, hogy az odaadó munka gyümölcse fokozatosan beérni látszik és, hogy a naszvadról indult kezdeményezésnek már híre ment az egész Kárpátmedence magyarlakta vidékein. Az alábbi bemutató riportot a Hírek.sk munkatársai készítették Nagykaposon a díjátadó gála után.  

NAGYKAPOS. Ünnepélyes gálaműsor keretében immár ötödik alkalommal adták át szombaton a Harmónia-díjakat. A felvidéki magyar zenét ünneplő díjátadót idén Nagykaposon tartották. A 2011-ben alapított zenei elismerést ma már Kárpát-medence-szerte a legrangosabb felvidéki zenei díjként emlegetik. Az esemény főszervezője a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj Polgári Társulás, tarsszervezők a csemadok naszvadi aapszervezete, a Szmaze s a csemadok Művelődési Intézete, valamint a Szlovákiai Magyar zenebarátok Polgári Társulás.

Lábszky Olivér, ötletgazda, társszervező, énekes és dalszövegíró a Hírek.sk-nak nyilatkozva elmondta, azt látja, hogy egyre több zenész, muzsikus, csoport, társulat kapcsolódik be a kezdeményezésbe. „Egyre nagyobb teret adunk majd, és kapunk is” – fogalmazott Lábszky.

A Harmónia-díj küldetései közt szerepel, beírni a köztudatba, hogy a szlovákiai magyar zenész is lehet ugyanolyan tehetséges, mint bármelyik másik muzsikus a világon.

Tornóczi Tibor blues énekes szerint a díj jó példát állíthat a fiatalok, a kezdő zenészek elé. „Úgy érzem, hogy a Harmónia-díjnak komoly jelentősége van abból a szempontból, hogy a mai fiataloknak, vagy legalábbis egy kezdő zenésznek valamiféle példakép legyen állítva. Hogy lássák, hogy igenis van értelme valamit csinálni, hogy van kitől tanulni, hogy tudják, hogy ki az, akihez esetleg tanácsért fordulhatnak” – mondta Tornóczi.

A gálát a nagykaposi Fabotó Citerazenekar nyitotta meg, akik a szűkebb és tágabb régiójuk népzenei örökségét őrzik és örökítik tovább. A keleti régiókból kevés zenészt jelöltek a díjra. Boczán Ferenc portálunknak nyilatkozva elmondta, Nagykaposon és az Ung-vidéken is akad bőven jó zenészből. „Sajnálom, hogy kevés jelölt került be a legjobbak közé” - mondta.

Ez talán annak tudható be, hogy ugyan sokan, de még nem elegen ismerik a Harmónia-díjat. A főszervezők is azt mondják, bár évről évre egyre több a jelölés, a kiváló felvidéki zenészek számához képest ez még mindig kevés. Idén a 14 tagból álló Harmónia Kuratórium több mint 100 jelöltből választotta ki a legjobbakat. Kulturális és non-profit szervezetek, valamint magánszemélyek október 10-ig 8 kategóriában nevezhették be jelöltjeiket.

A gálaesten a népzenétől a komolyzenén át a rockzenéig számos műfaj sorakozott fel. Mint ahogy a díjazott kategóriák is magába foglalják az összes műfajt.

Az év 15 és 25 év közötti fiatal énekese vagy hangszeres muzsikusa kategóriában Sárközi Xénia operaénekes vehette át az idei Harmónia-díjat, aki elmondta az elismerés amellett, hogy nagy megtiszteltetés, egyben hatalmas motivációs lökés is számára.„Első hallásra hihetetlen, hogy 24 évesen egyáltalán díjra jelölik az embert és azt a korosztályában meg is nyeri”.

Az év hagyományőrző népzenésze vagy népi zenekara kategóriában a Pósfa Zenekar vette át az elismerést. Ők az egykori Kárpát-medencei, főként felvidéki falusi vonós cigányzenekarok zenei világát elevenítik fel.

„Úgy gondolom, nagyon fontos ez a díj. Azt is jelképezi, hogy össze tudunk fogni, hiába vagyunk kevesen, mégis tudunk egyfajta színt hozni a szlovákiai kultúrába” – nyilatkozta Iván András, a Pósfa Zenekar brácsása.

Az év komolyzenei szólistája, kórusa vagy zenekara a Concordia Vegyeskar, az év szólistája, zenekara vagy csoportja, megzenésített vers, világzene, musical vagy dzsessz műfajban a Vadkerti-Zsapka-Sipos Trió, míg az év könnyűzenei előadóművésze Kovács Norbert lett. Az év könnyűzenei együttesének díja az Arizonáé, az év dala pedig a Rómeó vérzik együttes Ébresztő c. száma lett. A Harmónia életműdíjat id. Reiter István hegedűművésznek, karmesternek, zeneszerzőnek és tanárnak ítélték oda.

2016. november 19-én Nagykaposon a helyi vezetők elmondása szerint ezidáig nem látott és tapasztalt minőségűműsor, rendezvény jött létre, amelyet még sokáig emlegetni fognak az ott elők.

                                                                                  Hírek.sk / DR

Utoljára frissítve (2016 december 08., csütörtök 18:24) 2016 december 08., csütörtök 18:21