logo

harmonia-logo

Advent 2016

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2016. december 4.

Advent 2016

 

Gondolom mindnyájan tudjuk, az advent jelképe az adventi koszorú. De mit is jelent valójában az advent, mit is ünneplünk ilyenkor.

 

 

     Az advent az Úr megérkezésére való felkészülés időszaka, amikor a hívők újra átélik az Isten eljövetele utáni vágyódást és a megtérést, amelyet ez az esemény előkészít. Szinte mindenhol  az egyházi liturgiákat  népszokások és babonák  betartása egészítette ki. Ilyen többek között az adventi koszorú, amelyet először valamikor a 19-20. században készítettek. A koszorún négy gyertya díszeleg, a négy adventi vasárnapot jelképezve. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm és szeretet.

 

A naszvadi Matica alapszervezete aktív tagjainak köszönhetően az idén is megcsodálhatjuk a falu főterén felállított adventi koszorút. A Csemadok helyi szervezete az idén a második, a december 4-én, tehát a reményt szimbolizáló gyertya ünnepélyes meggyújtásának tiszteletére szervezett kultúrműsorban való részvételre kapott meghívást. A kellemes, de kissé zimankós időben úgy a szereplők mint a nézők szívesen fogadták, és jóleső érzéssel fogyasztották a finom forralt bort, a forró teát, és a karácsonyt jelképező süteményt, az elmaradhatatlan mézeskalácsot.

 

     A karácsony másik szimbolikus étele a káposztaleves. A Matica slovenská önkéntes szakácsai ebben is jeleskednek, mert az általuk készített eme ételben még sosem csalódtunk. Az est befejezéseképpen a szervezet klubhelyiségében feltálalt gőzölgő leves mindnyájunk testét, s lelkét felmelegítette. Köszönjük a meghívást, köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a meghittséggel átítatott rendezvényen.

 

                                                                                                                                        GM

 

 

Utoljára frissítve (2016 december 17., szombat 20:07) 2016 december 07., szerda 19:12