logo

harmonia-logo

Pannonhalma - Irodalmi kör

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2015. november 10.

Pannonhalma - Irodalmi kör

A Csemadok naszvadi Alapszervezete mellett működő Irodalmi kör Mécs László emlékére önálló irodalmi estet rendezett. Az előadás után közös kirándulást szerveztünk Mécs László sírjához Pannonhalmára.

2015. november 10-én – Mécs László 1978. november 9-én hunyt el – koszorút helyeztünk el sírjához a Boldogasszony kápolnában. Búcsúzáskor verseiből részleteket szavaltunk – Vadócba rózsát oltok, Fehéren és kéken, Fényt hagyni magunk után, Civis romanus sum, s az egészet énekkel és imádsággal fejeztük be.

„...Némely országban megállok. Kitárom

a karjaim: rügyezni kezdenek,

s mint mesebeli hószín fa – titánon,

a lombomon sok kék virág remeg.

És nem hiába vándoroltam, érzem.

Egy – egy országban megrázom magam,

a szél széthordja szirmaim zenésen,

s Isten felé megyek tovább vígan.

(Mécs László: Civis Romanus sum)

A tizenhét résztvevő az irodalmi kör tagjai és nézői voltak. A tiszteletadás után meglátogattuk a pannonhalmi apátságot. Egy életre szóló élmény volt bemenni a templomba (bazilika minor) és az altemplomban beülni a márvány trónba, melyben Szent István király is szokott ülni. Körbementünk a kerengőn, megcsodáltuk a könyvtárat, az ott található festményeket és a háromszázezres könyvtárat. Az apátság több mint ezer éve mindig lakott volt. Kár, hogy a vár és a bástyái nem élték meg ezt a „modern” korszakot.

Az őszi arborétum és a levendula kert sétányain fejeztük be látogatásunkat. Fáradtan, de boldogan tértünk haza és nagyon sokan mondtuk – Pannonhalma, viszontlátásra.

Vecsey Lajos

 

Utoljára frissítve (2015 december 13., vasárnap 15:35) 2015 december 11., péntek 21:21