logo

harmonia-logo

Bíborpiros Szép Rózsa - döntő

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2015. november 21.

Bíborpiros Szép Rózsa - döntő

 

   A Bíborpiros Szép Rózsa népzenei vetélkedő X. évfolyamának országos döntőjét 2015. november 21-én rendezték meg Dunaszerdahelyen.

A Naszvadi Csemadok ide bejutó csoportjai és szólistái igen színvonalas műsorban mutathatták meg magukat, és szülőföldjük dalait, hiszen saját régiójukból származó népzenei anyagból válogattak a mai alkalomra. A döntőbe 27 énekes szólista, 2 citerás szólista, 8 citerazenekar, 1 vonós zenekar, valamint 39 népdalkör kapott meghívást.

   Valamennyien nagy izgalommal szálltunk fel reggel a buszra, mely Dunaszerdahelyre, a vetélkedő színhelyére szállította a fellépőket. Az eddigi szokásokkal ellentétben idén a különböző kategóriák versenyét két külön épületben rendezték meg. A szólisták, illetve a hangszeres együttesek a Vidékfejlesztési Szakközépiskola színháztermében kaptak bemutatkozási lehetőséget, a népes számú éneklőcsoportok versenye ezzel egy időben a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban zajlott. Számunkra ez azért volt jelentős, hiszen több olyan énekesünk van, akik hangszeres műfajban is bejutottak a döntőbe. Így sajnos a többi hangszeres együttes műsorát nem tudtuk végighallgatni, a citerás fellépésünk után sietnünk kellett vissza az éneklőcsoportok közé. Az bemutatott összeállításokat mindkét helyszínen a népdalok szakavatott ismerői zsűrizték, értékelték a csoportok munkáját.

   A zsűri tagjai a szólisták, illetve a hangszeres szereplők bemutatóján Vakler Anna, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, népdalénekes, Dobák Katalin népdalénekes, Borsi Ferenc, az Óbudai Népzeneiskola tanára és Domonkos Malvin zenepedagógus voltak.

   Az éneklőcsoportokat Joób Árpád, a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bíró Huszár Ágnes, a Csemadok Népzenei Adattárának munkatársa, Pelle Andrea, a Népzenei Adattár kutatója, Németh István, a budapesti Zenetudományi Intézet nyugalmazott munkatársa zsűrizte.

   Ebéd után, a többi csoporttal közösen nótázással töltöttük az időt, míg a zsűri a döntését meghozta. Az eredményhirdetés gálaműsor keretében zajlott, ahol a dunamocsi Vadvirág Hagyományőrző Csoport előadása után átadták az immár hagyományos Ágh Tibor-díjat is. Az idei év díjazottja Knézl Süttő Mónika lett Kolonból, aki a népdal, az éneklés szeretetét szüleitől, nagyszüleitől tanulta, majd később „a koloni fiataloknak is megtanította a régi dalokat, hidat teremtve ezzel nem is évszázadunk, de évezredünk és a mai kor között.” /Németh István/

Naszvadi csoportjaink a következő eredményeket érték el:

Sústya Citerazenekar - aranysávos minősítés

Búzavirág Női Éneklőcsoport - aranysávos minősítés

Búzavirág Férfi Éneklőcsoport - ezüstsávos minősítés

Szabó Júlia - ezüstsávos minősítés

Bedecs Ilona, alapszervezetünk több művészeti csoportjának vezetője több éves pedagógiai munkásságáért különdíjban részesült.

Ozsvald Dávid, aki a naszvadi Viza Citerazenekart erősíti már évek óta, "hangszerszóló" kategóriában kiemelt aranysávos minősítést érdemelt ki, és továbbjutott a 2016-ban Budapesten megrendezésre kerülő Kárpát-medencei döntőre.

Minden díjazottnak szívből gratulálunk, további munkájukhoz jó egészséget kívánunk.

LILI

Utoljára frissítve (2015 december 30., szerda 21:19) 2015 december 09., szerda 18:05