logo

harmonia-logo

16. Országos citeratalálkozó

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2014. okróber 18.

16. Országos citeratalálkozó

Az immár 16. éve hagyományos Országos Citeratalálkozónak idén a Nagyabonyi Csemadok és a helyi Kultúrház adott otthont. A találkozóra Szlovákia 17 településéről érkeztek együttesek, hogy bemutassák tudásukat, de még inkább azért, hogy régi zenész barátaikkal találkozzanak.

 

   A csoportok délután 2 órakor kezdtek gyülekezni. A mi együtteseink érkeztek elsőként, de hamarosan benépesült az alapiskola és a kultúrház épülete. A házigazdák rögtönzött citerakiállítással kedveskedtek a vendégeknek, a citerásoknak, és főként a zsűri elnökének, Borsi Ferencnek, aki hosszú évek óta kutatja a magyar citerákat, annak fajtáit, és erről már számos könyve is megjelent a közelmúltban.

 

    A műsor fél 5-kor kezdődött. A rendezvényt Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke nyitotta meg, majd Bödök Mária, Nagyabony polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Ezután vette kezdetét a csoportok bemutatkozása. A már régóta működő, sok tapasztalattal rendelkező citerazenekarok mellett felléptek egészen új együttesek is. Láttunk a zenészek között fiatal gyerekeket, de a 70 évén túl járó idős bácsit is.

 

   A naszvadi citerások két műsorszámmal léptek a színpadra. A Viza és a Kisviza citerazenekarok közös műsorában Dél-alföldi daloknak tapsolhatott a közönség. A Sústya citerazenekar ezúttal Tolna megyei táncdallamokat mutatott be. A bemutató után a nagyabonyi Csillagfürt Népdalkör és Citeraegyüttes szórakoztatta a közönséget. Eközben az együttesek vezetői megszavazták, melyik csoport érdemli idén a találkozó Vándorkupáját, amit egy évig, a következő citeratalálkozóig birtokol majd az illető citerazenekar. A 16. citeratalálkozó szimpátiadíját, a vándorserleget – igen szoros versenyben, a királyrévi Fürge Ujjak Citerazenekart megelőzve – a nagykaposi Fabotó Citerazenekar nyerte el. Gratulálunk nekik a színvonalas előadáshoz, és további sok sikert kívánunk!

 

   A találkozón egy szakmai díj is kiosztásra került. Az idén a legigényesebb, legkidolgozottabb műsorszámnak, a legegységesebb összhatást nyújtó együttesnek járó díjat, egy prímciterát alapszervezetünk együttese, a Sústya citerazenekar vehette át. A citera Szilágyi Zoltán, honti hangszerkészítő mester munkája. A díjról még annyit, hogy ugyan oklevél nem jár hozzá, de jelenleg Szlovákiában, a Bíborpiros Szép Rózsa minősítő versenyen kívül az egyetlen olyan szakmai elismerés, amit ma hagyományőrző népzenei együttes szakmai zsűritől kaphat. Sústya citerazenekarunkat már tavaly a három „esélyes” csoport között nevezte meg a zsűri. A több éves kitartó munka gyümölcse most beérett. :-)

 

   A díjátadó a Magyar Interaktív Televízió műsorában látható.

 

14:26 a citera átadása

 

16:30 a fesztiváldíj átadása

 

   Köszönjük a kellemes délutánt és a hangulatos estét a szervezőknek, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet vezetőjének, Huszár Lászlónak, munkatársának, Balogh Lászlónak, a Csemadok Nagyabonyi Alapszervezete mellett működő Csillagfürt Citerazenekarnak, vezetőjének, Moravek Ivettnek, valamint Nagyabony Község Önkormányzatának.

 

   Jövőre találkozzunk mindannyian Nagykaposon, a XVII. Országos Citeratalálkozón!

 

LILI

 

A Csemadok oldalán további fényképek szerepelnek a résztvevő csoportokról.

 

A csoportok műsorai pedig a Magyar Interaktív Televízió oldalán tekinthetőek meg.

 

Utoljára frissítve (2015 január 12., hétfő 08:55) 2014 november 05., szerda 13:39