logo

harmonia-logo

Évzáró közgyűlés 2012

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2012. december 15.

Csemadok évzáró közgyűlés

                Nem voltunk százan sem szervezetünk évzáró közgyűlésén, annak ellenére, hogy tagságunk száma meghaladja az 1000 főt.

Rossz volt az idő, vagy az okozta, hogy összefutott az időpont a nagy karácsonyi gyóntatással, vagy máshol kell keresni az okokat, mert bizonyára több is van belőle?

                A 2012-es évre megválasztott vezetőség tagjai közül is 3 fő hiányzott, több mint 40 főt számláló tánciskolánk gyerekeinek szülei közül is alig, alig voltak jelen. Szervezetek, községi létesítmények képviselete is majdnem teljes mértékben hiányzott, pedig, nekik személyre szóló meghívó küldetett, közülük sokaknak erkölcsi kötelessége lenne, hogy ezeken a rendezvényeken megjelenjenek és véleményüket kinyilvánítsák, jelenlétükkel, az esetleges személyi konfliktusok tényén túlnőve, közös érdekeinket ezzel támogassák. Teljes mértékben igazat kell adnunk és egyet kell értenünk községünk polgármesterének megjegyzésével, mikor a sok – sok dicsérő szó mellett negatívumként feltette a kérdést, hol van az ország legnagyobb alapszervezetének a tagsága, mikor a 250 férőhelyes kultúrházunkban foghíjasak a széksorok.

                A 2013-as évben ez is a feladatok egyike kell, hogy legyen, hogy ezekre a kérdésekre megtaláljuk a válaszokat, illetve, ha azokat tudjuk, akkor nyíltan ki is mondjuk őket, előre számolva az érthetetlen, esetenként arrogáns, nem átgondolt reakciókra.

                Akik nem jöttek el, azoknak is elárulhatjuk, a 2012-es év is nagyon jó év volt szervezetünk történelmében. Ha csak a legfontosabbakat említjük, akkor is büszke lehet a vezetőség, hiszen a 2012-es évben átadtuk az újonnan berendezett helyiségünket, ahol a tánctanítás folyik, létrehoztuk és megtöltöttük élettel. Az eddigi 2 csoport helyett, a nagy érdeklődésre való tekintettel 2012 szeptemberétől 3 csoportban foglakozunk csemetéinkkel, kik közül a legidősebbek, már a 15-20 éves kort is elérik, míg a legfiatalabbak az oviból érkeznek rendszeresen minden alkalommal. A Pettyem néptánccsoportnak teljes mértékben feltöltöttük népviseletes ruhatárát és több tucat alkalommal adtunk lehetőséget arra, hogy bemutathassák újabb és újabb koreográfijukat, nem csak nekünk Naszvadiaknak, hanem az országunkban és annak határain túl is több magyarlakta településen élőnek. Biztosan állíthatjuk, hogy táncosaink nem csak tánclépéseket tanulnak tanáraiktól, a pedagógus Malomsoki házaspártól. Emberséget, a másik iránti tisztelet fontosságát, a kitartás szükségességét, mert ezek hiányában nem lehet senkiből „Ember”. Megmutatják nekik a népművészethez való utat, a népművészet adta szinte korlátlan lehetőségeket és megtanítják velük az alázatot, amely nélkül nincs jó táncos, nincs jó ember.

                Sikerült megteremteni annak a feltételeit is, hogy citerásaink ismételten részt vegyenek a Tiszakécskei citeratáborban, ahol jelen van a szakma, van kitől tanulni. A citerázáson túl, itt is, a napi életben nélkülözhetetlen társaságban való viselkedést, annak íratlan szabályait, kölcsönös tiszteletet és toleranciát is gyakorolnak.

                Dicsekedhetnénk azzal is, hogy ismételten megrendeztük községünk történelmének eddigi legnagyobb rendezvényét a TŰZVIRÁG fesztivált, amely messze túlnőtte nem csak községünk, de az országhatárokat is, amelyre már hazájukon kívül élő, dolgozó honfitársaink szabadságokat terveznek, mert úgy érzik, ezeken a napokon itthon kell lenniük, de nem tesszük, nem dicsekszünk vele. Viszont tesszük a dolgunkat újra és újra, bizakodva abban, hogy a Naszvadon élő naszvadiak is magukénak tekintik többek között ezt a rendezvényt is és, ha segíteni nem tudnak, legalább nem gördítenek akadályokat a szervezés útjába, még gondolatban sem. Persze ehhez, mint megannyi máshoz fel kell nőni, fel kell tudni nőni.

                El kell mondani, hogy a 2012-es évben énekeseink ruhatára is bővítésre került, míg asszonyaink karakter cipőt és népviselet kiegészítőket kaptak, addig férfijaink tetőtől talpig népviseltbe öltözhettek a hagyományos népdalest idejére.

                Azt is el kell mondani, hogy népművészeink több tucat helyszínen, több ezer embernek, ha csak egy pici időre is, szint vitt az életébe, ezzel öregbítve nemcsak a naszvadi Csemadokot, de magát Naszvad községet is.

                El kell mondanunk az év végi összegzőnél, hogy honlapunk adta lehetőséget kihasználva, több más szervezet, bennük még több Csemadok Alapszervezet követi az általunk bevezetett, bemutatott példákat és ezt nem is szégyellik tudatni velünk, ami nekünk persze öröm, rájuk való tekintetben pedig tiszteletet parancsoló.

                2012-ben ott voltunk zászlóvivőként a „SZLOVÁKIAI MAGYAR ZENEI ÉLET legmagasabb fóruma” kitüntető szóra esedékes Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj megalkotásánál, kivitelezésénél és nem vallottunk szégyent.

                Ott voltunk mindenhol, ahová hívtak és szeretettel, tisztelettel vártak. Ott lettünk volna szívesen máshol is, ahová sajnos, az évtizedes íratlan, megszokott szabályokat megkerülve nem hívtak. Ami viszont nagyon fontos, hogy ott vagyunk a köztudatban, létezünk, tesszük a dolgunkat, melyre a „csak az követhet el hibát, aki dolgozik” közmondás is természetesen igaz.

                A tartalmas 2012-es év végén, minden kedves és igen tisztelt CSEMADOK tagnak boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk.

2012-es évi beszámoló itt

2012-es pénzügyi beszámoló itt

Határozati javaslat 1, 2

Csemadok műsorterv 2013-re a HMK-ban itt

 

Utoljára frissítve (2013 január 14., hétfő 08:53) 2012 december 19., szerda 10:54