logo

harmonia-logo

Dalolj, táncolj velünk 2012

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2012. november 17.

„Dalolj, táncolj velünk”

A tervek szerint este 6 óra előtt pár perccel felcsendült a székesfehérvári Galiba zenekar hívogató zenéje, amely egyben jelzés volt, hogy hamarosan kezdődik a hagyományos népdalest, amelyet szervezetünk már évtizedek óta november közepe táján visz a nagyközönség elé.

A közel 300 fős nézősereg az alsószeli Varsás néptánccsoport műsorát láthatta és csak őket követve lépett színpadra Simonics Tímea műsorvezető, aki köszöntötte elsősorban Buzita község polgármesterét, majd községünk polgármesterét és végül az összes jelenlévő, a népművészet után érdeklődő közönséget. Ezek után ismertette a műsor első részében fellépőket, majd hazai vizekre evezve átadta a színpadot a helyi Búzavirág női éneklőcsoportnak. Asszonyaink, mint mindig, most is nagy sikernek örvendhettek, ugyanúgy, mint Kis Richárd mesemondó, aki idén, már 2. alkalommal színesítette az esztrádműsort. Ricsi után a Nagykéri Vegyes Éneklőcsoport műsorán vigadhatott a nagyérdemű, majd Bánházi Dóra hangja csengte be a kultúrházat. Ezek után szemünk fényei, a Kispettyem néptánccsoport előadása következett, akik "Itthon vagy-e hidas mester.?" címmel rábaközi játékokat és táncokat adtak elő (rábaközi játékok, verbunk, köcsögös játék és polgári tánc). A műsor első részében még az Ipolybalogi Bukréta népdalkör, továbbá a helyi Viza citerazenekar műsora következett, majd rövid szünet után, ismét a galiba zenekar hívogatója jelezte a műsor folytatását.

A második részben fellépett a nagykéri Kismórinca néptánccsoport, a Gimesi Hagyományőrzők, majd férfiúink mutatkoztak be teljesen új műsorral, újonnan készült népviseletbe öltözve. A Búzavirág férfi éneklőcsoport után a 2012-es Országos Citeratalálkozó győztesei, a Buzitai citerazenekar lépett színpadra, majd utánuk az autentikus éneklés szépségeit bemutatva, Lőrincz Aranka elbűvölő hangja volt élvezhető. Az ipolybalogi Lőrincz Aranka után Sústya citerazenekarunk foglalta el a nagyszínpad előtti emelvényt. A nagyszínpadon ezek után a Mórinca néptánccsoport bemutatója következett, majd Korpás Éva műsora következett, őt Madarász András kísérte gitáron. Korpás Éva népművész után a Búzavirág vegyes éneklőcsoport, majd a műsorvezető, Simonics Tímea elköszönése után a Pettyem néptánccsoport zárta a műsort.

A közel 3 órás, műsor után a szereplők a Csemadok klubhelyiségeiben még órákon át szórakoztak a jóízűen elfogyasztott vacsora után, majd valamikor éjfél fel elcsendesedett az Egészségügyi Központ alagsora.

Gondolom nem bűn és talán nem tűnik majd dicsekvésnek, ha a műsort követően elhangzott elismerések közül néhányat megemlítek. Akiknek szól, mindenképpen megérdemlik a dicséretet. A Galiba együttes minden tagja, egymástól függetlenül kinyilvánította tetszését a műsor összeállításával kapcsolatban, a szervezettséggel, a pontos időbeosztással, a gördülékenységgel és egyáltalán az egész rendezvénnyel, beleértve a műsort követő megvendégelést is. Ugyanazokat, vagy hasonlóan pozitív jelzőket használt Korpás Éva népművész, a Buzitai citerazenekar tagjai vezetője és Buzita község polgármestere, továbbá az összes csoport, és azoknak vezetői is mind pozitívan nyilatkoztak az estéről. A többéves munkának a gyümölcse ilyen szempontokat figyelembe véve is jó úton halad az „érett” cél felé. A szervezet vezetőségének közös, jól szervezett munkája, a munkához való felelősségteljes hozzáállása szinte tapintható az egyes rendezvények életre hívásánál. Csak így tovább, mondhatjuk, és teszünk is érte, ennek ellenére keserű szájízzel, de a történések negatív oldaláról is beszélni, írni kell. Csodálatos közönség volt, döntő többségük élvezte az estét és a pozitív élmények sokaságától feltöltődhetett. A cél teljesítve, fogalmazhatjuk mi szervezők, ám, megpróbálva kívülállóként elemezni a nézők korosztályát mégsem lehetünk igazán elégedettek. A jövőt biztosító fiatalabb, most nem a 15-20 évesekre gondolva, annak ellenére, hogy ők is kevesen voltak, tehát a 30-50 éves generáció sajnos nagyon csekély létszámban képviselte magát a nézők sorában. Ha ők nem jönnek, gyermekeik sem fogják szükségét érezni, hogy később ők ott legyenek, ezzel nyitva hagyva a gondolatmenetet.

Utoljára frissítve (2012 december 11., kedd 09:03) 2012 november 20., kedd 08:53