logo

harmonia-logo

Hajós - Felvidéki Kutúrális Találkozó

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2012. október 27-28.

Hajós - Felvidéki Kultúrális Találozó

Az alábbi levél, meghívás következményeképp jött létre az a csodálatos hétvége, amelyet népművelőink Hajóson töltöttek 2012. október 27-én és 28-án.

 

Dr Haris József Úrnak, Naszvad Község Polgármesterének

Naszvad, Polgármesteri Hivatal

                                                                                                          Meghívó

Hajósi Felvidékiek Kulturális Egyesületének Elnökétől

Balogh Gyárfás / Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet /

Levelezési cím: 4220 Hajdúböszörmény Szilassy J u 8/1

Tisztelt Polgármester úr!

A Hajósi Felvidékiek Kulturális Egyesületének taggyűlése azzal a feladattal bízott meg engem, hogy kezdeményezzek egy kapcsolatfelvételt Önnel, és Önön keresztül a naszvadi énekkarral, kulturális egyesülettel. Ennek teszek most eleget, ezzel a megkeresésemmel.

Hajós egy kis város Magyarországon, Bács-Kiskun megyében, cca. 3200 lakossal, ahova 1947-ben mintegy 1200 felvidéki magyar embert telepítettek át 16 szlovákiai magyarlakta településről, s közülük 70-75 fő a naszvadi lakóhelyét volt kénytelen elhagyni. A város lakosságának nagyobbik részét a 18. század első felében idetelepített német /sváb/ emberek leszármazottai teszik ki, de még ma is jelentős a felvidéki magyarok aránya, a hatvanas-hetvenes évek nagy elvándorlási hullámainak ellenére.

Kulturális egyesületünket 3 éve alakítottuk meg azzal a céllal, hogy szüleink, nagyszüleink, az áttelepített magyarok szellemi, tárgyi, erkölcsi értékeit összegyűjtsük, megőrizzük, s átszármaztassuk az utánunk jövőknek. 2009 őszén egy időszaki kiállítást rendeztünk az összegyűjtött emlékekből, s kapcsolatokat keressünk a felvidéken maradt magyarsággal

Minden év áprilisában megemlékezünk a kitelepítést elszenvedőkről, tisztelegve emlékük előtt, s az elhunytakra koszorúzással emlékezünk. 2010-ben egy kiadványt jelentettünk meg, a kitelepítésre visszaemlékezők írásaiból válogatva, „Szabó Árpád-Harmath Lajosné: A felvidéki magyar nép XX. századi kálváriájáról” címmel.

2011-ben /október végén/ szerencsénk volt vendégül látni a nagymácsédi kulturális küldöttséget, és nagyon megtisztelnének bennünket, ha most 2012 őszén, egy későbbi pontosítást követően, meglátogatnának bennünket /20-25 fő/ Hajóson, ahol egy közös kulturális bemutatót tartanánk a helyi érdeklődőknek. Egy hétvégére gondoltunk /péntek, szombat, vasárnap/, amikor is szeretnénk, ha nálunk vendégeskednének, s a fellépés mellett gazdag programot is kínálnánk Önök részére.

Bízom abban, hogy a kezdeményezésünk kedvező visszhangra talál, s ősszel vendégül láthatjuk majd Önöket. Addig is jó egészséget, további munkasikereket kívánok Önnek és a község minden lakójának. Várom válaszát.

Üdvözlettel: Balogh Gyárfás

A Hajósi Felvidékiek Kulturális Egyesületének elnöke

Hajós, 2012-07-14

A meghívó levélre az alábbi válasz, majd egyeztetések és végül a felejthetetlen élmény.

Kedves Balogh Gyárfás!

Polgármesterünk, Haris József nekem továbbította megtisztelő levelét. Dobosi Róbert vagyok, a Csemadok naszvadi szervezetének elnöke. Szervezetünk égisze alatt működnek a naszvadi népművészeti csoportok, mint a: Búzavirág férfi, női és vegyes éneklőcsoport, Viza és a Sústya citerazenekar, Pettyem és a Kispettyem néptánccsoport, továbbá Bánházi Dóra népdalénekes és Kiss Richárd népmesemondó. Róluk és a szervezetünk munkájáról bővebben a www.csemadoknaszvad.sk oldalon tudakozódhat.

Nagyon szívesen fogadjuk meghívásukat és igyekszünk tudásunk legjavát nyújtani majd.

Ahová Naszvadiakat telepítettek, sajnos nagyon sok ez a hely, Felsőszentiván, Csávoly, Rém, Borota, Szentlászló, Szulok, Bőszénfa, Nagyigmánd, Császártöltés, Szulok, Tataháza, Kaposhomok, községeket valamilyen alkalomból meglátogattuk már az elmúlt évek, évtizedek során és örülünk, hogy említett települések közé Hajós is hamarosan besorolódhat.

Telefonszámom: 00421 905 72 36 02

Email cím:: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet

Üdvözlettel  Dobosi Róbert a Csemadok A SZ Naszvad elnöke

Mint minden meghívásnak, a Hajósi kultúregyesület meghívásának is örültünk és vártuk enyhe lámpalázzal a találkozást azokkal az emberekkel, kiknek ugyanúgy mint nekünk, fontos a múlt, a múltban történt eseményekre való megemlékezés, akkor is, ha az éppen embertelenségre, az emberi jogok meggyalázására, emberi tragédiákra emlékeztetnek.

2012. október 27-én a Búzavirág éneklőcsoport a Viza és a Sústya citerazenekar tagjai útra keltek, hogy részt vegyenek a 65 évvel ezelőtti kitelepítés emlékére rendezett kulturális összejövetelen és megismerkedjenek a Hajósi és a Császártöltési volt Naszvadiakkal, más településekről kitelepítettekkel, azok leszármazottjaival és végül, de nem utolsó sorban a Hajósi hazaiakkal.

Érkezéskor, a baráti fogadtatást követve, a Kovács Családi Borpincészet vendégfogadójában került sor az ebéd elfogyasztására, majd egy rövid megbeszélés után, a közben megérkező befogadó családok képviselői segítségével mindenki elfoglalta szálláshelyét. Gyűrűsi Ferenc citerásainkat, Hulkó Évit, Keszi Ivánt, Csontos Szilviát és Szabó Gergelyt látta vendégül, Haris Boldizsár Maráz Máriát és Blaho Zsuzsannát, Haris Gyula Csontos Tibort, Csontos Máriát és Hulkó Katalint, Krajnik Attila Haris Reginát, Seeman Annát és Horváth Ferencet, Soltész Éva Dobosi Viktóriát és Iván Dánielt, Gál János Lovász Zsuzsannát és Bedecs Ilonát, Dobosi László Kosztolányi Ferencet is Ilonkát, Fekete Klárát, Szűcs Irént, Nemes Ferencet és Kokca Pált, továbbá a két kísérőt Gál Bandit és Márikát fogadta. Ledniczki János Kiss Ferencet és Bencsik Vilmost, Leiné Dobosi Irén pedig Simonics Józsefet és Kovács Lászlót vállalta fel vendéglátóként. Maráz Vincének Bodnár Gyula (Szumo) biztosította az ottlétet, míg Dobosi Tamás, Simonics Dóra, Dobosi Róbert és Rozália a Kovács család vendégszeretetét élvezhette a Kovács Vendégházban.

A beilleszkedés után közös kastélylátogatás, majd készülődés az esti műsorra, amely a Művelődési központ otthonias nagytermében este 6 órakor kezdődött.

Balogh Gyárfás nyugalmazott pedagógus, iskolaigazgató, a Hajósi Felvidékiek Kulturális Egyesületének elnöke megnyitója, üdvözlő szavai után a helyi iskolások műsora következett, amelyben nagy meglepetésünkre naszvadi mondókákat adtak elő gyermeki tisztasággal. Őket a helyi óvoda pedagógusaiból, ez alkalomra összeállt kórusa követte nagy odaadással, különféle naszvadi dalokat előadva. Ezután kezdődött a felvidéki műsor, amelyet Dobosi Róbert elnök rövid bemutatkozó beszéde előzött meg. A közel 1 órás műsorban felváltva szerepeltek a Búzavirág férfi, női, ill. vegyes csoportjai, ugyanúgy, mint a Sústya és a Viza citerazenekarok.

            Műsorvégre nem maradhatott más, mint a közös nóta a nézőkkel, kik sokan voltak és elmondásuk szerint nagyon jól érezték magukat. Bár a műsor véget ért, a szórakozás tovább folyt az egyes családoknál, a legtöbb helyen egészen hajnalig. A hosszú éjszakai kalandot másnap vasárnap a 9 órás szentmise követte, majd pincelátogatás és kötetlen beszélgetés, meg persze a finomabbnál finomabb borok kóstolgatása volt soron egészen délután 2-ig, amikor is a gyülekező és a közös búcsúdal eléneklése után, amely nagyon sok részvevőnek könnyet csalt a szemébe, megtörtént a búcsúzás és a hazautazás.

            Csodálatos hétvége volt, fáradtan, ám lelkileg és szellemileg feltöltődve, az ottlét kellemes érzéseiben még fürödve ezúton mondunk köszönetet minden kedves befogadó családnak, vendéglátónak, szervezőnek és nézőnek egyaránt. Külön köszönet Kovács Sebestyénnek és kedves feleségének Editnek a Kovács Borház tulajdonosainak és végül, de nem utolsó sorban Balogh Gyárfásnak, a Hajósi Felvidékiek Kulturális Egyesülete elnökének.

            Jó volt Hajóson!

 

Utoljára frissítve (2012 november 20., kedd 09:02) 2012 október 29., hétfő 14:04