logo

harmonia-logo

11. Országos Citeratalálkozó

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2009. október 10., Nagykapos

              A tervek szerint este 6 órakor a Thália színház tagja, Illés Oszkár konferanszié nyitotta meg a 11-ik Országos Citeratalálkozót. A pergős műsorvezetés, amely eredeti vicces történetekkel volt megtűzdelve, nagymértékben hozzájárult az este jó hangulatához.
  Ünnepi beszédet Kopasz József, a Csemadok Területi választmányának elnöke mondott, majd első fellépőként az imelyi Szikes citerazenekart hallhattuk. Őket a jó hangú Buzitai lányok követték, akik hamar megtalálták a kapcsolatot a közönséggel, és emlékezeteset produkáltak. A citerazenekarokat nem ismerő nézőnek úgy tűnhetett, ettől jobb már nem is jöhet, ám kellemes csalódás volt, hogy egész este folyamán színvonalas citerazenekarok léptek színpadra. A Dióhély Diószegről, a Zengő Négyes Tardoskeddről, a Sarló Nyárasdról, Rimócsi Gábor Nagycsalomjáról, a Fürge Ujjak Királyrévről, a Lukanyényeiek, az Igric Pécsről, az Ebediek, a Viza Naszvadról, a Százdiak, a Hunor, amely a citerazenekarok vezetőiből verbuválódott, Levicky Erik Ipolybalogról és a hazai Fabato Nagykaposról mind-mind kiváló műsort mutattak be, ennek is köszönhető, hogy a több mint két órás műsor nem vált unalmassá, és végig jó hangulat uralkodott úgy a színpadon, mint a közönség körében.

             Miután a zsűri meghozta döntését, minden együttes vezetőjét a színpadra szólították, ahol megköszönték a részvételt, és kiosztották az emléklapokat. A fesztivál díját, megérdemelten, a Százdi citerazenekar kapta, így egy teljes évig a vándorserleg is őket illeti. További díjak is gazdára találtak. Szilágyi Tibor, a Cordon Stúdió tulajdonosa citerahúrkészletekkel ajándékozta a Lukanyényei, az imelyi Szikes és a tardoskeddi Zengő zenekarokat, majd Szőke Péter 5O OOO forintos díját megosztva a Százdiak és a Buzitaiak kapták meg, s végül a Csemadok Országos Szervezetének különdíját 6 zenész kaphatta meg, kik számára ezáltal biztosított a részvétel a 2O1O-es Tiszakécskei citeratáborban Magyarországon.
             A 11-ik alkalommal megrendezett citeratalálkozó, amelyet Balogh László nyárasdi citerás ötlete alapján valósítottak meg, vándorfesztiválként működik. Míg elmondása szerint a kezdetekben keresni kellett a helyszínt, addig mára a sikeres rendezvény megrendezési jogáért mindig több és több alapszervezet jelzi igényét. Nagy öröm számunkra, hogy a következőt, sorban a 12-et mi rendezhetjük majd meg 2O1O-ben Naszvadon, amit ezúton is köszönünk a szervezőknek.

        A Csemadok Művelődési Intézete a citeratalálkozóról hangfelvételt készített, melyet a Gyurcsó István Alapítvány hangzóanyag-sorozatában jelentetett meg. A lemezen a citerazenekarunk is játszik.

Gömöri dallamok  - Előadja a naszvadi Viza citerazenekar.
 

 A találkozóról videófelvételt is készített a Művelődési Intézet. Megtekinthető a Csemadok honlapján, a Videó galériában.

 

Utoljára frissítve (2010 augusztus 31., kedd 13:04) 2009 november 09., hétfő 17:18