logo

harmonia-logo

Libád - Bíborpiros

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2009. október 3., Libád

                 2009. október 3-án rendezték meg Libádon a Bíborpiros Szép Rózsa országos népzenei vetélkedő nyugat-szlovákiai elődöntőjét. Az elődöntőbe három csoportunk jutott be: a nők, a vegyes éneklőcsoport és a citerások. Mindhárom csoportunk az első részben került színpadra, így fél egykor már mindannyian nyugodtan, a jól végzett munka tudatával ülhettünk az ebédlőasztalhoz.
Az ebédszünetet eléggé hosszúra hagyták, hogy minden résztvevő csoportnak legyen ideje elkölteni az ételt. Ez idő alatt, az ebéd végeztével a csoportunk több tagja vidám nótázásba kezdett. A hangulatot emelte, hogy az óvoda foglalkoztató termében, ahol öltözködtünk, egy pianinó is a berendezéshez tartozott. Borocskát hoztunk, hát semmi hiánya nem volt a mulatásnak.

                 A délután szereplő csoportok műsorát még végignéztünk, és csak ezután indultunk haza. Az eredményhirdetést és a zsűri értékelését a Búzavirág Éneklőcsoportból a vezetőnk, Bedecs Ilonka, a citerazenekar képviseletében pedig Keszi Iván várták meg.

                Az eredményhirdetést Ágh Tibor bácsi, a neves népdalgyűjtő nyitotta meg. Nagy szeretettel köszöntötte a megjelent csoportokat és énekeseket. Örömét fejezte ki, hogy Szlovákiában ilyen sok népdalokat éneklő csoport és citerazenekar működik, és az külön örömmel tölti el, hogy ezek igen magas színvonalon ápolják az őseiktől rájuk hagyott értékeket, mind a népdalokat, mind a viseletet, a hagyományokat. A köszöntő után az emléklapok átadása következett, majd Huszár László, a Csemadok Művelődési Intézetének igazgatója kihirdette a dunaszerdahelyi Döntőbe továbbjutó csoportok neveit. Ő is sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet annyi csoportot továbbküldeni, mint amennyi azt megérdemelné. Egy felmenő rendszerű versenyben mindig vannak „lemaradók”.
A továbbjutó csoportok közé nagy örömünkre bekerült a Naszvadi Búzavirág Éneklőcsoport és a Viza citerazenekar közös műsora is.
Az eredményhirdetés után a zsűri tagjai készséggel álltak a fellépők, csoportvezetők rendelkezésére. Elmondták, ők hogyan látták, hogyan értékelték az egyes bemutatókat.Ezek a beszélgetések sok érdekes kérdést felvetettek a naszvadi csoportok további munkáját illetőleg is.

               Ágh Tibor bácsi nagy-nagy szeretettel üdvözölte a naszvadiak határtalan éneklés-szeretetét. Ezután elmesélte, hogy 1970-ben egy lakodalomban jártak Naszvadon, Pesovár Ernővel és Martin Györggyel, a jeles néptánckutatókkal közösen. A lakodalomról készített felvétel valószínűleg megtalálható valamelyik néptáncos archivumban. Hogy melyikben: Budapesten, Dunaszerdahelyen? Keressük. Ágh Tibor bácsi még kifejezte abbéli vágyát, hogy ha egészsége engedi, szeretne ellátogatni a faluba, megénekeltetni az idős embereket.
A zsűri többi tagja fiatal volt. Népdalénekesek, népzenészek. Egyöntetű véleményük: „A naszvadi csoport nagyon rutinos. Ha ezt a hatalmas rutint szétosztották volna az összes jelen lévő csoport között, akkor most mindenki döntős lenne…” A négy évtizedes múlt, a közben megszerzett bőséges gyakorlat kívánja, hogy valami „újabb” formáját találjuk meg a színpadi munkának. Közösen gondolkodtunk a zsűrivel, mi lehetne ez az új irány. Népszokásokat színpadra tenni, megmozdítani a csoportot… Reméljük, a közönségünk hamarosan találkozik a megújított műsorainkkal a színpadon is.

 nótázás

 

 

Utoljára frissítve (2010 március 11., csütörtök 14:22) 2009 november 09., hétfő 17:01